Millennials – en besviken generation
Det är en rätt dyster bild som tecknas i nya rapporten The Deloitte Global Millennial Survey 2019. Millennials och generation z har mycket lågt förtroende för den ekonomiska och politiska utvecklingen i samhället. Tilltron till politiker och företagsledare vacklar rejält. Unga är inte heller nöjda med sin ekonomi eller sina jobb. Minst positiva är de som bor i europeiska industriländer medan unga i utvecklingsländer ser betydligt ljusare på framtiden.

– På något sätt har de nått en gräns vad gäller ”tomma löften” och det gäller både från politiker och företagsledare. Millennials och generation z vill se substans bakom löften och ståndpunkter. De är värderingsdrivna generationer som står upp för och kämpar för vad de tror på och de förväntar sig detsamma av andra – inte minst utav personer som innehar positioner som kan påverka, säger Josefine Liljekvist, ansvarig för Deloitte tjänster inom Human Capital.
Dagens arbetsliv får inte heller godkänt. Hela 49 procent skulle byta jobb om de hade möjlighet, mot 38 procent 2017. Högst upp på orsakslistan hamnar lön och brist på utvecklingsmöjligheter. Och ansvaret för att medarbetarna ska vara anställningsbara vilar hos arbetsgivaren, enligt 30 procent av millennials och 24 procent av generation z.

– Att unga reflekterar är ett friskhetstecken, samtidigt som det är en viktig signal till arbetsgivarna att lyfta frågorna. Arbetsgivarna behöver ha en tydlig dialog med sina anställda där de beskriver hur systemet ser ut så att de unga kan ha realistiska förväntningar på löne-, karriär- och kompetensutvecklingen på arbetsplatsen, säger Nina Forssblad, karriärrådgivare på Civilekonomerna.
Hon påpekar även att ansvaret på kompetensutveckling även vilar hos individen, ”du måste själv ha koll på din bransch och ditt kompetensområde.”
Hälften av de unga inom millennials och generation z kan tänka sig att arbeta inom gig-ekonomin. Möjligheterna att tjäna mer, styra över sin arbetstid samt en bättre balans mellan arbete och fritid lockar.
– Ja, att gigga är ett nytt sätt att arbeta på men även här är det klokt att kolla upp hur det ser ut med kollektivavtal, A-kassan, ersättningar, skatt och så vidare.
Millennials och generation z är också måna om att arbeta i verksamheter som verkar för mångfald och inkludering. Arbetsgivarna behöver ”leva som de lär” för att vara attraktiva för målgruppen. Som konsumenter röstar millennials dessutom med plånboken och väljer bort företag som inte passar deras värderingar. Ett budskap som har gått hem, 56 procent av företags- och HR-ansvariga uppger att sociala frågor blir ännu viktigare för deras organisationer inom tre år, enligt Deloittes 2019 Global Human Capital Trends.
Hur ska företagen bemöta de ungas förväntningar?
– Det gäller att ta deras förväntningar på allvar, det här är medvetna unga människor som vill göra skillnad. Så det är bara att tacka och utnyttja intresset för hållbarhet och värderingar, samt se till att man hänger med – om man vill fortsätta att vara relevant både som arbetsgivare och verksamhet i framtiden, avslutar Nina Forssblad.
Läs också: Gör skillnad som ekonom
The Deloitte Global Millennial Survey 2019
Rapporten är global och omfattar 13 416 millennials i 42 länder samt 3 009 personer i generation z. Millennials är födda mellan 1983-1994 och generation z är födda mellan 1995-2002.
Bli medlem
Vet du att som student kan du få gratis medlemsskap hos oss? Du får då tillgång till cv-granskning, studentlitteratur i Bookboon och lönerådgivning. Här kan du också läsa om vilka ekonomiutbildningar som finns och möjliga karriärvägar.