Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ny kompetensmetod ska göra rekrytering mer inkluderande

Att bara rekrytera via de egna nätverken exkluderar ett stort antal lämpliga kandidater, särskild dem med utländsk bakgrund. Därför lanseras nu kompetensmetoden, som förhoppningsvis ska öka såväl rekryteringsbas som träffsäkerhet. ”Uppdraget är att visa affärsnytta med kulturell mångfald”.

Stiftelsen Working for Change har tillsammans med Kantar Sifo, och med stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) tagit fram ett digitalt verktyg, Kompetensmetoden, för arbetsgivare som vill bredda sin rekrytering med fokus på kulturell mångfald.

Gärna mångfald – men med balans

– Verktyget fungerar som strukturerat stöd i sex steg för att hantera frågor om kulturell kompetens i rekryteringen. Steg 1–4 avser rekryteringsprocessen, och steg 5–6 handlar om hur arbetsgivare säkerställer att alla medarbetare inkluderas på arbetsplatsen, säger Working for Changes generalsekreterare, Rodrigo Garay.

Kantar Sifo har gjort en studie med utrikesfödda akademiker som upplevt svårigheter att hitta matchande arbete i Sverige. Den belyser också vanliga fallgropar som kan leda till oavsiktlig och omedveten exkludering av arbetssökande.

Anställ äldre medarbetare – överlev längre

– Framför allt handlar det om oavsiktlig exkludering, säger Yvonne Pernodd, vd för Kantar Sifo. Många arbetsgivare är inte medvetna om att det finns kandidatgrupper som systematiskt exkluderas i deras rekryteringsprocesser på grund av strukturer och situationer som sannolikt kunnat undvikas om det funnits en medvetenhet.

Förhoppningen är att en kompetensorienterad rekryteringsprocess, utanför de inkörda nätverken, ska leda till bättre rekryteringar.

– Vårt uppdrag är att visa på affärs- och samhällsnytta med kulturell mångfald i syfte att hjälpa arbetsgivare att rekrytera kompetens från hela rekryteringsbasen, säger Rafail Poumeyrau, ordförande för stiftelsen Working for Change, och partner på Grey Advokatbyrå.

Ledarskap för smart mångfald

Kort om Kompetensmetodens sex steg
1 Granska verksamhetens strategi för mångfald.
2 Skapa en kravprofil.
3 Hitta kandidater. Var tydlig vad ni söker och vilken värdegrund ni vilar på och kommunicera ut den brett. Inte bara i de vanliga kanalerna.
4 Kontakta kandidater. Undvik att särbehandla kandidater med utländska namn, till exempel genom att anonymisera cv och personligt brev. Fokusera på kandidatens kompetens i förhållande till era krav. Inte på kandidatens bakgrund.
5 Introduktion till arbetet. Förklara vad som förväntas, vilken kultur och vilka oskrivna regler som gäller.
6 Inkludera de utrikesfödda nya medarbetarna i arbetet på samma villkor som övriga medarbetare.

Mer information finns på kompetensmetoden.se

 

Ny forskning om integrering startas

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se