Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Carolina Saavedra. Foto: Jessica Segerberg

Ny karriär på rekordtid med ny utbildningsmetod

Carolina Saavedra tog klivet från civilekonom till systemutvecklare på tolv veckor. En liknande intensivutbildning startar snart även för redovisningsekonomer. Accelerated learning kallas utbildningsmetoden. Men hur fungerar det?

Carolina Saavedra, 34, hade jobbat i finansbranschen i tio år för bland annat SEB, Riksgälden och HQ bank. Under de sista åren på SEB noterade hon att prio och resurser gick till IT. Hon hade länge varit nyfiken på IT, det i kombination med den rådande digitaliseringen fick henne fundera på en vidareutbildning. Men:

– Jag hade pluggat fem år och jobbat länge, så jag var inte jättesugen på att sätta mig i skolbänken två, tre år till, och dra på mig nya studieskulder.

Läs också: Ekonom – så säkrar du upp din framtid

Hon fick ett mejl från IT-utbildningsföretaget Academy (en del av Academic Work) om en tolv veckor lång IT-kurs som garanterade anställning. Accelerated learning kallas utbildningsmetoden som hjälper näringslivet att fylla på med efterfrågad kompetens på rekordtid.

Carolina Saavedra funderade ett halvår innan hon slog till. Men hon var inte ensam. Bland 3 000 sökande skulle 30 personer sållas ut via rigorösa tester. Hon klarade intervjuer och tester och valde att studera programmeringsspråket C# (C-sharp). Nu inleddes en intensiv tid i hennes liv.

– Det var omtumlande, jag hade i princip inte sett kod innan jag började programmera. Och visste inte om jag skulle tycka om det. Men jag gillar logik och problemlösningar, det var framför allt det som drog mig dit.

Läs också: Digital kompetens är nya hårdvalutan

Hur viktig var din motivation?

– Helt avgörande, man måste vara villig på att lägga det mesta av sin vakna tid på programmering. Vi hade lärarledd utbildning mellan 9 och 17, sedan satt vi ofta kvar i skolan på kvällarna. Och studerade på helgerna. Men hela miljön är positiv, peppande och bygger på att alla delar med sig av sina kunskaper. Redan vecka tre byggde vi webbutiker med inlogg och varukorgar.

I dag jobbar Carolina Saavedra som IT-utvecklare på Avida finans.

– Det är fantastiskt hur mycket man faktiskt kan lära sig på tolv veckor, det lät lite för bra för att vara sant. Man måste nöta, men sedan blir man aldrig fullärd. Så är det i IT-branschen, man kan aldrig luta sig tillbaka för det sker så mycket hela tiden.

Läs också: ”Ekonomstudenter borde plugga IT”

I februari startar en liknande intensivutbildning för redovisningsekonomer. Academy har tillsammans med branschexperter tagit fram ett skräddarsytt utbildningsprogram där 20 deltagare ska vidareutbildas i tolv veckor, enligt accelerated learning-metoden.

– Syftet med Academy finans är att förse arbetsmarknaden med affärsinriktade redovisningsekonomer med praktisk kunskap, något som dagens högskole- och yrkesutbildningar inte klarar av, säger Academys vd Micael Holmström.

– I rekryteringsprocessen tittar vi mycket på kandidatens integritet och förmåga till ifrågasättande och att kunna driva förändring, men även sociala färdigheter, tillägger Holmström.

Läs också: Redovisning hetast för unga ekonomer

Vad är accelerated learning?

En ny form av intensivutbildning med fokus på praktiska tillämpningar. I USA är det en etablerad inlärningsmetod.

De 5 främsta utmaningarna vid kompetensutveckling

1. Hitta rätt utbildning för behovet (42%)
2. Förstå medarbetarens behov av kompetensutveckling (34%)
3. Avstå tid för utbildning (33%)
4. Kompetensutveckling för chefer (30%)
5. Sålla i den stora utbildningsmängden (18%)

Källa: Utbildning.se (cirka 130 personer deltog i undersökningen)

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se