Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Heterogen arbetsgrupp symboliserar integrering

Ny forskning om integrering startas

Med en nobelprisbelönad metod ska två forskare från Handelshögskolan i Stockholm utvärdera effekterna av integrering av nyanlända.
Mörkhårig slätrakad man med indiskt ursprung pratar om integrering
Abhijeet Singh.

Det är Martina Björkman och Abhijeet Singh, vid institutionen för nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm,  som fått ett forskningsanslag på 350 000 euro från Abdul Latif Jameel Poverty Action Labs (J-Pal) European Social Inclusion Initiative. Det är ett internationellt forskningscenter som arbetar med att utvärdera program som arbetar med social integrering av flyktingar i Europa.

Mörkblond kvinna med långt hår pratar om integrering
Martina Björkman.

 

— Vi är enormt glada över detta forskningsanslag som ger oss möjligheten att forska kring frågan om hur vi bättre kan inkludera nysvenskar i vårt samhälle. Detta är en väldigt viktig fråga i dagens Sverige där alldeles för många nysvenskar lever i utanförskap, vilket försvårar deras möjligheter till att hitta arbete och bli en del av det svenska samhället, Martina Björkman Nyqvist.

1500 nyanlända ekonomer godkändes 2017

Konkret kommer forskarna att studera ett program som drivs av den ideella organisationen Kompis Sverige, som sedan 2013 arbetat med att matcha svenskar och nyanlända för att skapa lokala och sociala band som annars kan vara svåra skapa.

Till grund för projektet ligger den randomiserade kontrollmetoden, som även ingår i den forskning som 2019 belönades med Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

— Två av årets Nobelpristagare, Esther Duflo och Abhijit Banerjee, startade J-Pal för femton år sedan. De jobbar explicit med den randomiserade kontrollmetoden för att statliga och icke-statliga samhällsprogram ska baseras på vetenskapliga fakta, säger Martina Björkman Nyqvist, som även tidigare haft samarbeten med J-Pal.

ledarskap för smart mångfald

De båda handelsforskarna hyser stora förhoppningar till metoden och räknar med att den ska ge en tydlig bild av hur Kompis Sveriges program bidrar till social inkludering.

— Det är också väldigt roligt att få möjligheten att använda just den här metoden för att utvärdera ett policyprojekt i Sverige. Vi hoppas få se fler liknande utvärderingar här i framtiden, säger Martina Björkman Nyqvist.

Jämlikt ledarskap skapar högeffektiva team

Läs mer om forskningsprojektet här.


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se