Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Ny forskartjänst för mäklarbranschen

Högskolan i Gävle inrättar en doktorandtjänst inom ramen för sin mäklarutbildning. Doktorandtjänsten finansieras genom Svensk Fastighetsförmedling.

Sedan 2015 har Högskolan i Gävle och Svensk Fastighetsförmedling samarbetat kring en mäklarutbildning, Svensk Fastighetsförmedlings Mäklarskola. Totalt 90 mäklarstudenter har genomgått eller går Svensk Fastighetsförmedlings Mäklarskola via Gävle Högskola.

Läs också: Fastighetsmäklare – tufft med populärt jobb

Resultatet av samarbetet kring utbildningen ses som så lyckat att man förbereder för ytterligare studenter – varav den första kullen börjar i augusti.

– Projektet har direkt bäring på en hållbar livsmiljö för människan, något som alltid är i fokus för våra forskningsinsatser. Det är också ett bra exempel på Högskolans samverkansarbete och bidrar till att stärka utbytet mellan akademi och näringsliv, säger Maj-Britt Johansson, rektor på Högskolan i Gävle.

Dessutom finansierar Svensk Fastighetsförmedling en doktorandtjänst på minst 2,5 år. Syftet med forskartjänsten är att bland annat undersöka hur mäklarföretag kan förbättra relationen med kunderna, stärka sin kompetens och göra yrket mer attraktivt.

– Vi är oerhört stolta och glada över att kunna ta detta stora steg. Samarbetet är det första i sitt slag inom vår bransch och vi är övertygade om att Högskolan i Gävle är den perfekta partnern för oss, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Vilka målsättningar har ni med doktorandtjänsten?

– Tjänsten är inriktad mot ledarskap och marknadsföring, med specifikt fokus på anställnings- och arbetsvillkor inom fastighetsmäklarbranschen och dess påverkan på faktorer som prestation, kundnöjdhet, personalomsättning och långsiktigt ekonomiskt resultat för såväl individer som mäklarföretag.

Läs också: Högskolan i Borås startar master i digital handel

Mäklaryrket är ett område som lockar många, men det är relativt vanligt att man jobbar några år och sedan väljer en annan karriär. Tanja Ilic hoppas att man kan uppmuntra fler att jobba kvar längre genom att stödja mer forskning på området.

– Vi vill behålla våra mäklare i branschen, vi ser att en del lockas över till andra yrken så som till exempel fastighetsförvaltning. Vi har varit pionjärer på flera områden, exempelvis försäkringsskydd för våra medarbetare, och vill nu se vad som mer går att göra för att man trivs och stannar kvar, men också att vi ska attrahera nya till mäklarbranschen. Hittar vi några bra nycklar här är det bra för både medarbetarna, branschen och kunderna.

Rekryteringen till forskartjänsten pågår. Under vårterminen ska den bli tillsatt.

Vilka förväntar ni er ska söka?

– Rekryteringen görs självständigt av Högskolan i Gävle och för att vara behörig att söka tjänsten måste man ha magisterexamen i företagsekonomi. Vi hoppas att de kan hitta någon drivande person som brinner för den här typen av frågor och gärna har någon form av erfarenhet i branschen.

De första mäklarstudenterna blev klara i december 2016.

Läs också: Hur gör man sig så anställningsbar som möjligt under studietiden?

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se