Nudging – planera för beteenden
Vi är sällan så rationella som vi vill tro. Forskningen har visat att vi systematiskt begår kognitiva tankefel vilket leder till beteenden som varken är bra för oss själva, plånboken eller planeten. Men nudging är ett hjälpmedel som kan underlätta till mer konstruktiva beteenden. Nu har Ida Lemoine, Kajsa Lindström, Linda Lindström och Samuel Salzer skrivit boken Nudging i praktiken (N&K). Det är en konkret handbok som stöttar dig att arbeta med beteendeförändring inom och utanför organisationen.
— Nudging har funnits på kartan ett bra tag, särskilt när det gäller hållbarhet. Men det behövdes en handbok som sammanfattar forskning och praktiska erfarenheter så att fler kan använda verktygen, berättar Ida Lemoine. som driver Beteendelabbet.
Globalt används nudging bland annat av organisationer som arbetar med fattigdomsreducering, pensionssparande och hälsa. I Sverige kan du stöta på nudging inom både fastighetsbranschen, vården och inom bank. Beteendelabbet har framförallt arbetat mycket med nudging för att bygga hållbara boendemiljöer.
Vad innebär det att göra det lätt att göra rätt?
— Det kan till exempel innebära att göra det enkelt att återvinna, spara till pensionen eller ägna sig åt fysisk aktivitet. Nudging ska hjälpa individer till beteenden som de redan vill göra men har svårt att komma till skott med, beteenden som är bra både för planeten och individen.
Ida Lemoine menar att nudging behövs mer än någonsin i vår föränderliga tid. Det blir helt enkelt bättre resultat när man förstår psykologin bakom beslutsfattande och beteenden. Boken tar bland annat upp fem vanliga tankefällor, där carpe diem, dvs. allt på en gång-tänkandet är ett exempel, att okritiskt följa flocken ett annat.
Hållbarhet är rätt?
— Det är ingen slump att H&M har utsett sin tidigare hållbarhetschef till vd. Ett tips till nyexxade är att ha koll på hållbarhetsfrågor för att vara aktuell för arbetsmarknaden.
Hållbarhetstänk – viktig fråga för ekonomer
Boken är skriven för läsare som arbetar i olika organisationer, men nudging kan även vara ett privat projekt. Varför inte nudga (knuffa) karriären i rätt riktning?
— Ja, det är fullt möjligt. Även här gäller det att se upp med dina tankefällor och utmana ditt sätt att tänka. Sätt upp mindre och tydliga delmål som hjälper dig i rätt riktning. Du skulle även kunna berätta för din omgivning att du är på ”g” som ett sätt att sätta press på dig själv. Och varför inte ”dejta” runt med studiebesök på olika arbetsplatser som ett sätt att vidga perspektivet?!
För att återvända till er handbok, vad hoppas ni att läsarna tar med sig?
— Idén är att läsarna ska kunna använda metoderna, verktygen och insikterna fritt under beteenderesan. Plocka de delar som passar just din organisations situation.
Din karriär speglar dina relationer
Annons:
IDA LEMOINE, 35
Familj: Sambo.
Bor: I Stockholm.
Bakgrund: Nationalekonom utbildad vid Linköpings Universitet, författare och föreläsare inom nudging och beteendedesign, ”psykologi och beteendeekonomi intresserade mig framför nationalekonomiska teorier som saknade verklighetsförankring”.
Om fackförbund: ”Det krävs att facken blir rörligare och springer snabbare på bollen. Kollektivavtal, turordning, innovation är några frågor som man behöver titta på. Jag som entreprenör har hitintills inte fått något intressant erbjudande från något fackförbund.”