Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

”Nu kan vi säkra våra medlemmars intressen på lång sikt”

Det blev ett rungande ja till en samgående mellan Civilekonomerna och Jusek när fullmäktige röstade den 8 februari. Ordförande Lee Wermelin var både lättad, glad – och lite rörd över det historiska beslutet. 

I fredags hade fullmäktige, förbundets högst beslutande organ, möte på kansliet i Stockholm. Dagen fylldes med information, reflektion och  diskussioner. Men när det väl var dags att rösta till att Civilekonomerna och Jusek bildar en ny organisation svarade ledamöterna enhälligt ja.

Läs om: Nu bildas ett nytt fackförbund

Vi fick en kort pratstund med ordförande Lee Wermelin strax efter att resultatet av röstningen var klart.

– Det känns jättebra, jag är övertygad om att vi är på rätt väg, nu kan vi säkra våra medlemmars intressen på lång sikt. Men visst är det en aning vemodigt också, Civilekonomerna är ju ett fint förbund som nu uppgår i en helt ny organisation tillsammans med Jusek.

Men även om fullmäktige gjorde tummen upp så är det slutgiltiga beslutet inte klart. Senare i vår röstar Juseks fullmäktige och under hösten är det dags för båda förbundens fullmäktige att rösta igen. I december sker en slutligen en gemensam omröstning. 

Läs även: Två förbund blir starkare tillsammans

Vad sker nu?

– Nu ska vi ta fram ytterligare information om styrning, ledning och analys som underlag för den fortsatta beslutsprocessen. Förbundsstyrelsernas ambition är att den nya organisationen ska bildas före 2019 års utgång.

Hur kan man se sammanslagningen ur ett större perspektiv?

– Att vi får vara med och skapa något nytt och modernt, där vi driver utvecklingen och kan bygga den bästa medlemsnyttan – och vad det är ska vi ta reda på. Om Civilekonomerna och Jusek bildar ett helt nytt fackförbund med cirka 130 000 medlemmar, innebär det en helt annat tyngd som remissinstans och röst i samhällsdebatten. 

Har den svenska modellen med fackförbund en framtid?

– Absolut. Regeringen har gett oss i uppgift att skriva den nya lagen på arbetsmarknadsområdet, en lag som är en otroligt viktig del av vårt samhälle. Jag ser uppdraget som ett styrkebesked, politikerna vet att vi fackförbund gör det bättre, med vårt långsiktiga perspektiv. 

Läs mer: Nytt förbund skapar unika möjligheter

 

Civilekonomerna & Jusek

Akademikerförbunden Civilekonomerna och Jusek tillhör redan i dag de större Sacoförbunden. Civilekonomerna organiserar ekonomer och har omkring 44 000 medlemmar. Jusek organiserar jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare och samlar närmare 90 000 medlemmar. Ett nytt förbund skulle därmed representera över 130 000 medlemmar, i privat och offentlig sektor.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se