Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Lee Wermelin, ordförande Civilekonomerna och Sofia Larsen, ordförande Jusek.

Nu bildas ett nytt fackförbund

Civilekonomerna och Jusek går ihop och bildar ett stort fackförbund för ekonomer. Det blir det åttonde största fackförbundet i Sverige. I det nya fackförbundet kommer även samhällsvetare och jurister att ingå.

I dag blev det officiellt att Civilekonomerna och Jusek har för avsikt att gå samman och bilda ett stort fackförbund. Om planerna realiseras innebär det att det nya förbundet blir det åttonde största i Sverige och det andra största inom Saco-sfären.

– Vi är två starka förbund för ekonomer som nu har för avsikt att gå samman. Vi kommer efter sammanslagningen att organisera 90 000 ekonomer inom offentlig och privat sektor. Det har varit en konkurrenssituation mellan förbunden som inte gett ett medlemsvärde. Vår riktiga motpart borde vara arbetsgivarna, inte övriga fackförbund. Nu kan vi fokusera på vår motpart, säger Lee Wermelin, ordförande för Civilekonomerna.

Båda förbunden är idag medlemmar i Saco-sfären. Jusek organiserar ungefär 15 000 ekonomer. Resterande medlemmar inom Jusek är samhällsvetare, jurister, systemvetare, personalvetare och kommunikatörer. Det nya förbundet kommer att ansluta Civilekonomernas 44 000 medlemmar och Juseks 90 000 medlemmar. Tillsammans kommer det nya förbundet att ha 130 000 medlemmar.

Läs också: Gränslösa arbetslivet nästa stora utmaning

– Många unga ser inte nyttan som facket kan göra på arbetsmarknaden. Nu har vi en möjlighet att som ett starkt förbund göra vår röst i samhällsdebatten starkare. Det ger oss kraft att vara innovativa och leda den fackliga utvecklingen i stället för att ägna oss åt att snegla på vad konkurrenterna gör, säger Lee Wermelin i en kommentar.

– Det är två starka förbund som nu har för avsikt att gå samman. Tillsammans kommer vi att bilda ett ännu starkare förbund och kunna ge medlemmarna mer, säger Jens Jacobsson, förbundsdirektör för Civilekonomerna.

För att planerna ska godkännas krävs beslut av båda förbundens fullmäktige, enligt förbundens stadgar. Tidsplanen är att det nya förbundet ska finnas på plats i slutet av 2019.

Läs också: Hon är Civilekonomernas nya ordförande

Mer från:

Mer på civilekonomen.se