Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Väg genom dramatiskt landskap illustrerar artikel om nordiska företagsledare

Nordiska företagsledare mer optimistiska och ödmjuka

Nordiska företagsledare utmärker sig som mer optimistiska om utsikterna för den globala ekonomins tillväxt än sina internationella kollegor. Det visar årets CEO Outlook från KPMG.

Tillväxtmarknader samt digital innovation och disruption står i fokus i Norden – med ett starkt engagemang för medarbetarna och en mer modest syn på det egna ledarskapets betydelse. För femte året i rad publicerar KPMG sin globala studie CEO Outlook – en framtidsfokuserad undersökning bland företagsledare.

Bryter man ut resultaten för de nordiska länderna framgår att hela 86 procent av de nordiska företagsledarna är positiva till det egna landets framtida tillväxt jämfört med 60 procent i fjol. Med en stark global framtidstro, 75 procent jämfört med 62 procent globalt, har de nordiska företagsledarna börjat rikta fokus på tillväxtmarknader, i synnerhet Afrika och Mellanöstern.

Läs mer: Optimism bland svenska finanschefer

Fokus är på innovation och ”failing fast”. När det kommer till förändringsarbete är innovation högt upp på agendan, vilket delvis kan förklaras av den höga graden av digitalisering i Norden. Företagsledarna är ständigt på jakt efter omvälvande affärsmodeller och är starka förespråkare av det innovationsdrivna arbetssättet ’failing fast’. Stora resurser läggs också på att säkerställa att medarbetarna är redo för den pågående digitala omställningen. Fokuseringen på medarbetarnas behov under förändringsprocesser är större i Norden än globalt. I andra delar av världen ges ofta tekniken prioritet.

Resultaten i årets CEO Outlook visar också att nordiska företagsledare har en mer ödmjuk syn på den egna positionen – de är i högre grad införstådda med att de själva är utbytbara. Nästan hälften av de nordiska företagsledarna är mycket eniga om att olika ledare och ledarskapsförmågor behövs i olika faser av ett företags resa, 46 procent jämfört med 31 procent globalt.

Läs även: Goda förebilder ger bättre ledare

De nordiska företagsledarna ser också sig själva som nyckelspelare när det kommer till cybersäkerhet. 89 procent anser att skyddandet av kunddata är ett av de viktigaste ansvarsområdena i deras roll, jämfört med 72 procent globalt.

Kortklippt mörkhårig och slätrakad man med glasögon anställd på KPMG
Björn Hallin.

– När allt mer blir datadrivet blir självklart också datasäkerhet en kritisk faktor för aktörer som vill nå framgång. Det gäller oavsett bransch eller verksamhet, säger Björn Hallin, ordförande i KPMG Sverige.

Läs också: Skydda dig mot cyberbrott


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Är du nyfiken på hur du kan utvecklas mitt i förändringsprocessen?  Som medlem har du tillgång till våra karriärcoacher som bistår dig med information och stöd.

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se