Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Nordeaflytten: ”Stockholm som finanscentrum får en törn”

I går kom beskedet att Nordea flyttar sitt huvudkontor till Finland. Men det är inte bara arbetstillfällen som försvinner. Civilekonomernas förhandlingschef Mikael Andersson ser ett vidare perspektiv på flytten.

Bankkoncernen Nordea flyttar sitt huvudkontor till Finland. Hur många som drabbas av flytten är inte klart. Enligt årsredovisningen 2016 är antalet anställda i Sverige 7 276 (omräknat i heltidstjänster). Siffror från Finansinspektionen visar att Nordea år 2014 hade 231 svenska kontor. Nordea räknar åtta länder som hemmamarknader, varav Sverige har haft huvudkontoret.

– Just nu vet vi inte mer än vad som kommunicerats av storbanken gällande en flytt av huvudkontoret. Vi vet av erfarenhet att en sådan förändring skapar en organisatorisk osäkerhet inom hela företaget, säger Mikael Andersson, förhandlingschef på Civilekonomerna som har många medlemmar på Nordea.

Läs också: När jobbet flyttar utomlands

Totalt på alla 19 marknader har banken drygt 31 000 anställda, varav drygt 5 500 personer har koncernfunktioner i banken. Bankkoncernen är den största i Europa. Nordeas huvudkontor ligger just nu vid Kungsträdgården i Stockholm.

Enligt Mikael Andersson inleds nu en intensiv period med dialog, förhandling, samverkan med förtroendevalda och där förbundet stöttar medlemmarna.

– Vi beklagar att huvudkontoret ska flyttas. Den här typen av besked skapar oro hos många anställda. Högsta prioritet för oss är därför att stötta våra medlemmar på Nordea, säger Mikael Andersson.

Läs också: Se upp för omorganisation!

Det går det inte att överblicka några konsekvenser av flytten i dag, däremot ser han ett vidare perspektiv på frågan.

– Risken är att Stockholm som finanscentrum får sig en törn och blir mindre attraktivt där vi i stället skulle kunnat kliva in och bli mer attraktivt med tanke på vad som händer i London exempelvis och offshoring till Baltikum.

Han ser också att det inte bara är Nordea som drabbas av bankens flytt, utan fler branscher.

– Vi pratar jobb i dag. Men lyfter vi blicken och spanar i fjärran så finns det många kringtjänster runt banken där det också kan bli konsekvenser. Det handlar om uteblivna jobb, alltså jobb som inte kommer att skapas inom tjänster till banken som it, konsulter, finanstjänster, betaltjänster och inom HR.

Nordeas största aktieägare, försäkringsbolaget Sampo har också sin hemvist i Finland. Under 2013 sålde svenska staten hela sitt aktieinnehav i Nordea.

Läs också: Nio Linkedintips för att hitta nytt jobb

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se