Nöjdare medarbetare med tuffare faktureringsrutiner
Totalt 500 IT-chefer och andra beslutsfattare har svarat på en Sifo-undersökning om hur fakturerings- och inkassorutinerna hanteras av deras företag. Undersökningen, som är beställd av fintech-företaget Opus Capita, visar att många företag drabbas av onödiga kreditförluster. Ändå avstår två av tre företag från att använda inkassoåtgärder trots att påminnelser skickats ut. I många fall är det rädslan för att stöta sig med kunder som ligger bakom. 58 procent tror att det skulle skada kundrelationerna och nästan varannan tror att det skulle leda till konflikter med de berörda kunderna.

– Att bibehålla en bra kundrelation är givetvis viktigt. Men vi måste våga fråga oss om det är rimligt att binda upp kapital eller acceptera en kreditrisk på grund av rädsla att skada kundrelationen. Jag tror få av oss skulle acceptera att vara den person som ständigt betalar restaurangnotan när vi äter med våra vänner, som en förutsättning för att bli bjuden nästa gång, säger Olof Andersson, product manager på OpusCapita Sverige.
Läs också: Kraftig ökning av stressjukdomar bland akademiker
Försenade betalningar, som ökar kreditrisken, leder dessutom till stress och interna konflikter bland medarbetarna på det egna företaget, menar en av fyra i undersökningen. Det är dubbelt så vanligt att medarbetare på ekonomiavdelningen upplever oro och stress på företag som inte konsekvent kräver in obetalda fakturor.
Olof Andersson tycker att svaren indikerar att det finns en så kallad ”silo-mentalitet” på många företag. Medan marknads- och säljavdelningarna fokuserar på att hålla kunderna nöjda, ska finansavdelningen se till att företaget får betalt. När företag tvekar att gå vidare och kräva in pengarna trots att påminnelsefakturorna inte fungerar, så skapar det irritation hos många ekonomichefer.
Läs också: Digitala fakturor ökar konkurrenskraften
På företag med strikt policy är fler än hälften, 54 procent, väldigt nöjda med krav-, och faktureringsrutinerna. Det kan jämföras med 31 procent på företag med mindre strikta rutiner. Hela nio av tio svarar att de vill ha hårdare rutiner för faktura,- krav- och inkassohantering.
Olof Andersson är förvånad över att andelen företag som inte har konkreta processer för krav- och inkassohantering är så stor.
– Konsekventa rutiner skapar på ett naturligt sätt en förståelse och ömsesidig respekt för att upprätthålla en god affärsrelation och gällande avtal. I en sådan relation kan en påminnelse ses som en tjänst snarare än något som riskerar försämra kundrelationen, menar Andersson.