Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Man gör VVS-ritning - kanske något för nischade kommunikatörer

Nischa dig – få ny karriär

Kommunikationskakan krymper och arbetsmarknaden blir tuffare men nischade kommunikatörer har bättre framtidsutsikter. För att inte bli övertaliga behöver kommunikatörer specialisera sig. Att kunna VVS kan bli lika viktigt som att twittra.
Brunhårig leende man med kort skägg pratar om kommunikatörer
Marcus Henningsson.

– När man planerar en karriär som kommunikatör bör man kombinera något roligt med något tråkigt, säger Marcus Henningsson, rådgivare och förhandlare på Akavia.

Man måste givetvis kunna hantverket, men också kombinera det med en specialisering. Det kanske inte går att försörja ytterligare en kommunikatör inom film, nöje och resor. Däremot kanske det finns utrymme för kommunikatörer inom VVS, brobygge eller massaindustrin.

Här finns jobben för ekonomer 2024

Läser man affärspress och följer nyheter kan man få en aning om vilka branscher som går bra. Är det en bransch med en framtid så kommer det att finnas pengar även till kommunikation. Lyssna på branschföreträdare och hur de ser på framtiden och behovet av kommunikation. Det bästa är om man kan hitta en specialisering som man ändå kan uppbåda ett visst intresse för. När man hittat ett område man vill specialisera sig i gäller det att läsa in sig i ämnet. Eller ännu hellre gå några kortare kurser på högskola.

– Det har flera fördelar, säger Marcus Henningsson. Först och främst lär man sig grunderna i ämnet, facktermer, aktuella frågor och problem. För det andra kan man knyta värdefulla kontakter med studenter som är på väg in i branschen. Och en tredje fördel är att man kan identifiera segment inom branschen som är i extra stort behov av kommunikation.

Gör man det har man en bra början på specialistkarriären. Men man får såklart inte nöja sig med det. Nej, fortsätt att gå på kurser, seminarier och frukostar i den mån det finns. Läs fackpress. Att ständigt kompetensutveckla sig är en bra försäkring när kommunikationsstaberna drar ned på personalstyrkan. Både om du vill stanna kvar eller hitta ett nytt jobb.

Ett liv i skolbänken

Att välja en välmående bransch för att etablera sig som kommunikatör kan alltså vara en bra början på en karriär. Men allt förändras. Det gäller också att blicka framåt och förbereda sig för kommande förändringar.

– Ta ansvar för din egen kompetensutveckling, säger Marcus Henningsson. Även om vi på Akavia uppmuntrar företagen att utveckla personalstyrkan, är det i slutänden du själv som ska se till att din utveckling inte stannar av.

Men om man inte vill prata om olika typer av betong, kullager eller fläktsystem. Kanske har man drömmar om att förbättra världen eller stå upp för de svaga.

– Etablerar man sin karriär i en bransch där det finns pengar, ökar möjligheten att göra det du själv vill senare, säger Marcus Henningsson. Börjar du skriva om fläktar, kan det leda till arbetsmiljö, och vidare till arbetsrätt, mänskliga rättigheter och så vidare.

Tuff arbetsmarknad för kommunikatörer

I höstas gick branschorganisationen Sveriges kommunikatörer ut med en ganska dyster vision för yrket. Till tidningen Resumé sa organisationens generalsekreterare Hanna Brogren att hon ser en nedgång i arbetstillfällen för kommunikatörer inom offentlig sektor. Framför allt gäller det kommunikatörer inom produktion, då flera av deras uppgifter tas över av olika AI-lösningar.

Enligt statistik Saco sammanställt från olika källor, finns det idag ungefär tusen arbetslösa inom yrkena kommunikatör, informatör och PR-specialist. Antalet har legat däromkring de senaste åren.

Håll dig anställningsbar


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

Arbetslöshet bland informatörer, kommunikatörer och PR-specialister.Årsgenomsnitt 2014 - 2019

År Antal arbetslösa Antal i arbetsmarknads- program Totalt antal

2014 834 431 1 266
2015 743 397 1 140
2016 662 389 1 051
2017 624 388 1 012
2018 656 351 1 007
2019 733 328 1 061

Källor: Arbetsförmedlingen och SCB/Yrkesregistret

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se