Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Anna Svahn.

Nätverka med framgång – hjälp andra

Skrota hisspitch, nätverksmingel och visitkortsrace. Att nätverka med framgång handlar om att vara en person som har något att ge. Nätverksexperten Anna Svahn vet hur man bygger ett starkt nätverk genom att hjälpa andra. Nu berättar hon varför och hur i boken Nätverka.

Anna Svahn flög hem från New York dagen innan vår intervju. Det märks inte en sekund. Hon är fokuserad och närvarande. Ingen mobiltelefon stör vårt samtal. Så lunchar jag med en nätverksexpert som nyligen släppt en bok om hur man skaffar sig ett starkt nätverk. Med rätt inställning kan du bli en person som attraherar istället för någon som måste jaga.

– Vem är du och vad kan du tillföra i dina möten?  Nätverka handlar om att lyfta och hjälpa varandra. Och det är lönsamt att investera i dina relationer.

Läs mer: Våga nätverka för att byta jobb

Utgångspunkten är att livet blir så mycket bättre om vi skippar de vassa armbågarna och är snälla mot varandra. Tiden med mean business är passé. Vår tid handlar om kontakter – och att själv vara en bra kontakt. 

– Det finns tre slags personligheter, givers som ger, takers som tar och matchers som ger i relation till vad de får tillbaka. Takers kan nå stor framgång men på sikt kommer de sällan långt. De som vinner i längden är människor som ger ovillkorat. 

Läs även: Lär dig förstå din ”jobbiga” kollega

Anna Svahn får ibland höra ”det är lätt för dig att säga” – hon är idag en framgångsrik entreprenör med ett stort och spännande nätverk. Men resan hit har knappast varit någon räkmacka. 

”Jag kommer från ingenstans, en liten hästgård utanför Skövde, med en helt vanlig familj. Men jag gör mycket och möter många olika slags människor och då händer det grejer! Och jag hade aldrig kunnat bygga bolag utan mitt nätverk. Människor är mycket värdefullare än kapital.”

Man behöver dessutom inte vara någon mingelmästare för att bygga värdefulla relationer. Anna Svahn är introvert till sin läggning och avskyr nätverksmingel. Hellre då informella möten på tu man hand under en promenad, lunch eller fika. Möten där man lär känna varandra på riktigt. 

Läs också: Osjälviska får högre lön

När ska en student börja nätverka?

– Så fort som möjligt. Sitt inte fast. Livet är en rad av konsekvenser. Ta en ny väg till skolan. Gör saker annorlunda. Prata med nya personer. Spräck din filterbubbla. Och våga ifrågasätta dina närmaste relationer. Omger du dig med människor där både du och de utvecklas?  

Men hur? 

– Linkedin är en bra verktyg. Där kan du ta en första kontakt med någon som väcker din nyfikenhet. Därefter kan du mejla och fråga om du får bjuda på lunch? Och se till att du har något att erbjuda.

Läs om: Sju steg till vassa Linkedin-rekommendationer

Anna Svahn betonar att man kan se nätverkande som en investering som behöver göras hela tiden.  Hellre små regelbundna insatser över lång tid än alla ägg i en enda korg. Och du ska investera i nätverket redan innan du behöver det. 

Det är dessutom aldrig försent att nätverka med framgång, ”den bästa dagen är idag, börja bums”. Anna Svahn vill inspirera fler till att experimentera. Varför inte sätta ett mål att varje vecka höra av sig till en ny kontakt och föreslå en fika eller lunch? Det värsta som kan hända är ett nejtack. Om det blir många nej på rad så är det dags att fundera på om ens kommunikationsstil ska förändras. Det krävs ödmjukhet och tålamod för att nätverka med framgång.

Intervjulunchen är avslutad och vi skiljs åt. Senare samma dag får jag ett tack-mejl av Anna Svahn där hon kopplar ihop mig med två nya personer. Ett tydligt exempel på hur man följer upp ett första möte. Det är bara att hålla med denna nätverksexpert att meningen med livet är goda relationer. 

Läs även: Din karriär blir vad dina relationer är

TRE SÄTT ATT NÄTVERKA MED FRAMGÅNG

Varför just du?
Varför ska den här personen vilja träffa dig? Förbered dig innan du tar den första kontakten. Du kanske vill ställa en väl genomtänkt fråga till personen om något som hen kan? Det bästa du kan ge en annan person är att koppla ihop hen med andra kontakter ur ditt nätverk. Gärna oombedd.
Spräck din filterbubbla.
Läs texter som går emot dina åsikter. Vistas i miljöer som är utanför din komfortzon. Sök kontakter som inte tycker som du och försök förstå motivet till varför de tänker och handlar som de gör.
Var dig själv.
Fundera på vem du är och vad du vill. När det du tänker, känner och gör hänger ihop så blir det lättare att ta ut en riktning.


Bli medlem

Vill du utvecklas i ditt yrkesliv och som människa? Du som medlem har tillgång till våra karriärcoacher som ger dig råd och stöd.

ANNA SVAHN, 27

Bor: I Stockholm.
Familj Mamma, pappa, tre syskon och sambo.
Bakgrund Civilekonom som varit med och byggt upp nätverken Economista och Feminvest. Arbetar idag som vd för investmentbolaget Blockchain, driver podden Outsiders. ”Jag drivs av nyfikenhet, älskar att läsa, just nu mycket om penningpolitik och om hur man bygger bolag”.
Tycker om facket ”Jag tror att facken behöver fundera på vad de kan erbjuda för mer moderna tjänster för att vara till nytta i framtiden. Tänk om facket till exempel fungerade som ett affärsstöd som bland annat erbjöd enklare bokföringstjänster till unga entreprenörer, det vore spännande!”

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se