Nästa steg i karriären för chefer
Johan Hallenby startade 2009 tränings- och friskvårdsföretaget Viscus. Affärsidén är att leverera tjänster inom träning, rehab och sport till företag, privatpersoner och idrottslag. Bland kunderna finns internationella bolag såsom AstraZeneca, Skanska och Swedish Match. Mellan 2008 och 2013 läste Johan Hallenby på Handelshögskolan i Göteborg samtidigt som han byggde upp Viscus – och tog både en kandidat- och masterexamen. Viscus har med tiden vuxit stadigt och omsatte förra året drygt nio miljoner kronor och har totalt 25 medarbetare. För något år sedan bestämde sig Johan Hallenby för att han ville ta bolaget till nästa nivå – och valde därför att i höstas påbörja Handelshögskolans Executive MBA-utbildning.
– Jag fick höra av en kompis som tidigare gått EMBA-utbildningen att den ska vara av hög klass. Sedan pratade jag med kursledningen, andra alumner och läste på inför beslutet. Då kände jag att ju tidigare jag börjar EMBA:n, desto bättre.
Läs också: Så tar du en en MBA i Skandinavien
Under utbildningen, som pågår i 21 månader på halvfart, får man tillgång till ”det senaste inom management och ledarskap”, berättar Johan Hallenby. Utbildningen är organiserad enligt olika moment (eller ”moduler”) som avhandlar diverse företagsekonomiska områden, exempelvis corporate finance och marknadsföring. Tanken är inte att studenterna ska bli specialister inom något område, utan kunna leda och utveckla ett företags olika delar. Utbildningen inkluderar resor till bland annat Kina och Indien och i varje modul har studenterna internationella lärare som är experter inom sina respektive fält. Johan Hallenbys målsättning med EMBA-programmet är att utveckla sina ledar- och affärskunskaper.
– Mitt bolag är relativt litet i jämförelse med många av våra största kunder. Jag vill få bättre förståelse för hur större företagskoncerner fungerar och det får jag definitivt genom EMBA:n. Som grundare och vd har jag även möjlighet att direkt implementera allt från utbildningen i Viscus samt att jag får mycket lärdomar från samtliga av deltagarna på utbildningen, ett riktigt bra kontaktnät, säger han.
Också Olga Hansson påbörjade i höstas samma Executive MBA-utbildning vid Handelshögskolan i Göteborg. Hon har civilekonomexamen från Handels i Göteborg och har tidigare jobbat med logistik på exempelvis Stora Enso, men är idag ”business application manager for global vehicle and sales accounting” på Volvo Cars.
Det innebär att hon är ansvarig för att supporta och utveckla ett globalt affärssystem för fakturering vid försäljningen av bilarna. Hon nominerades av företaget till utbildningen och hennes mål är både att utveckla sina ledaregenskaper och att skaffa sig mer internationella perspektiv, främst mot länder i Asien där Volvo har stort fokus. Hon jobbar med många externa konsulter som utvecklar och underhåller affärssystemet.
Läs också: MBA på nätet – en trend som växer
Tanken är att hon framöver ska axla mer seniora managementpositioner. Enligt Olga Hansson är fördelen med EMBA:n att den ger deltagaren övergripande kunskap i en rad frågor – från ekonomi och logistik till bolagsjuridik och it.
– Efter utbildningen kommer jag att kunna delta i diskussioner i de här områdena och förstå vad de handlar om, kunna ge råd för potentiell förbättring eller ge referenser. Det ser jag som värdefullt som ledare, säger Olga Hansson.
Hon säger att hon redan idag har blivit en bättre ledare till följd av den pågående utbildningen.
– Efter varje moment har min syn på mitt ledarskap förändrats. Jag har fått ett annat perspektiv på problemlösning. Förr såg jag ett problem, blev orolig och agerade snabbt. Nu ser jag ett eventuellt problem som en utmaning, för att effektivt eliminera de suboptimala elementen som gör att situationen uppstått från början.
Johan Hallenby säger att han är nöjd med kandidat- och masterutbildningen på Handelshögskolan i Göteborg, men att EMBA-programmet är strået vassare av två skäl. För det första läser man tillsammans med personer som har flera års erfarenhet som chefer med både budget- och personalansvar, vilket skapar en hög nivå i klassrummet.
– När man går grundutbildningen i ekonomi är de flesta av naturliga skäl ganska unga och oerfarna, precis som jag var. Under en EMBA är samtliga mitt uppe i karriären, alla vill framåt och dessutom har samtliga helt olika bakgrunder, kommer från olika branscher och har olika positioner. Det ger en bra blandning för att lära sig.
Läs också: Det svenska ledarskapet ska exporteras
Den andra fördelen som Johan Hallenby lyfter upp är att EMBA-utbildningen ”är påkostad”. Lärarna flygs in från olika håll i världen och har alltid spetskompetens inom sina respektive områden, till exempel corporate finance, change management eller ledarskap.
– Våra lärare är inte enbart framgångsrika inom akademins värld utan är också framgångsrika i den ”riktiga världen”. Det värdesätter jag personligen när jag ska lära mig något nytt. Det gör att man får klara och konkreta svar när man har frågor.
EMBA-utbildningen vid Handelshögskolan i Göteborg är långt ifrån gratis – den kostar totalt 410 000 kronor. Johan Hallenby löste finansieringen genom att erhålla ett entreprenörstipendium från Familjen Knut & Ragnvi Jacobssons stiftelse; Olga Hansson har fått programmet betalt av sin arbetsgivare. Förutom den uppenbara utmaningen i kostnaden är en annan svårighet den höga arbetsbelastningen under utbildningen.
Läs också: Bra ledarskap och gott rykte lockar talanger
– Man måste lägga minst 20 timmar per vecka för att hänga med bra. Fördelen är ju att man har nytta direkt i sitt arbete så det går hand i hand. Det är ändå mycket tid med tanke på att man också ska sköta sitt ordinarie jobb och även familjelivet. Man måste ha självdisciplin, vara organiserad och kommunicera sina åtaganden med omgivningen för att kunna engagera sig och lägga det fokus som behövs, säger Johan Hallenby.
Om EMBA
Executive MBA (eller Master of business administration) och är en vidareutbildning som riktar sig till personer med längre yrkeserfarenhet och som redan är i en ledarskapsroll eller som kommer att få ta större ledarskapsansvar.
Deltagaren får ökad förståelse för bland annat finansiell analys, redovisning och ekonomi men även teamutveckling, coaching och ledarskap. Man får med sig verktyg, metoder och teorier för att utveckla sitt ledarskap.
Utbildningen passar för privat och offentlig sektor. Längre EMBA:s (18-21 månader) finns i Stockholm, Göteborg och Lund och kostar mellan 200 000-465 000 kronor. Källa: Utbildning.se
Olga Hansson, 38
Bor: Göteborg.
Familj: Man och dotter.
Utbildning: Ekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg.
Bakgrund: Har tidigare jobbat på bland andra Stora Enso och Norex International.
Jobb: Business Application Manager på Volvo Cars.
Johan Hallenby, 33
Bor: Göteborg.
Familj: Sambo.
Utbildning: Kandidat- och magisterexamen från Handelshögskolan i Göteborg.
Bakgrund: Utbildad personlig tränare
Jobb: Grundare av och vd på tränings- och friskvårdsföretaget Viscus.