Nästa steg – halverad arbetstid?
Roland Paulsen, författare och forskare vid Företagsekonomiska institutionen på Lunds universitet, har intresserat sig för frågan om arbetstid och ställt sig frågan: Varför arbetar vi mer istället för mindre? Kan halverad arbetstid vara en lösning?

– Ett av svaren är att vi under framför allt de senaste tio åren har byggt upp en ideologi där arbetet förväntas vara den institution där du är en fullvärdig medborgare. Det är också där du har din gemenskap, säger han.
Läs mer: Svårt att hantera det flexibla arbetslivet
Han pekar också på att lönearbete har utvecklats till att bli vårt främsta fördelningssystem.
– Hur produktiva vi än blir så sker det en fördelning via lön och skatter. Det är underförstått att arbete är det sätt som vi får pengar på.
Han tycker att det är fullt rimligt att tänka sig ett annat scenario: med arbetstidsförkortning och en statlig basinkomst.
Läs också: Distansarbete efter godkännande
– Det har gjorts experiment med basinkomst – eller medborgarlön – i Kanada tidigare, och nu pågår det försök i USA och Finland. Men problemet är att det är för låga summor, för min poäng med basinkomst är att vi ska kunna bestämma hur mycket vi ska jobba.
Enligt Roland Paulsen har den totala produktiviteten fördubblats från mitten av 70-talet till idag. Samtidigt som vi – framför allt i Sverige och USA – arbetar mer än vad vi gjorde då.
– I dagens läge producerar vi mer än vad som är hållbart, det är nog de flesta medvetna om. Min bedömning är att vi skulle kunna jobba fyra timmars arbetsdag och ändå leva i det ”överflödssamhälle” som man under 70-talet började kritisera utifrån hållbarhetsfrågor.
Läs även: Har du rätt till övertidsersättning?
Bli medlem
Vill du också arbeta på distans och samtidigt utvecklas i din karriär? Du som medlem har tillgång till våra karriärcoacher som ger dig råd och stöd.