Myndighetsflytten: ”Staten tappar i attraktionskraft”

– Att flytta delar av eller hela myndigheter kan få mindre regionalpolitiska effekter, men det är på bekostnad av kompetensflykt och betydande inverkan på verksamhetens effektivitet under lång tid, säger Hans Franklin, ombudsman hos Civilekonomerna, som har många medlemmar som jobbar inom staten.
Cirka 900 anställda på nio myndigheter berörs av det senaste flyttbeskedet. Den största myndigheten är Sida som ska flytta alla sina drygt 500 anställda från Stockholm till Botkyrka, som dock ligger inom pendlingsavstånd för Sida-medarbetarna. För övriga myndigheter handlar det om betydligt större geografiska omställningar med tjänster som flyttas från Stockholm till främst västkusten och Skåne.
Läs även: Statligt anställda måste följa med vid flytt
Riksrevisionen har tidigare analyserat flyttarna av Konsumentverket till Karlstad och Folkhälsoinstitutet till Östersund. Bara en procent av personalen följde med och kostnaden uppgick till 1,1 miljoner kronor per jobb mot beräknade 700 000 kronor.
– När en verksamhet flyttar så påverkas inte bara de som är anställda utan även utkomsten av myndighetens verksamhet blir hårt drabbad. Skattebetalarna är de som står för notan, säger Hans Franklin, som är den ombudsman hos Civilekonomerna som är ansvarig för staten.
Han är nu orolig för att staten som arbetsgivare kommer att tappa i attraktionskraft.
– Att ta en statlig anställning är förknippat med stora risker då ett politiskt beslut om flytt snabbt ändrar förutsättningarna för den enskilda medarbetaren.
Myndigheterna som berörs
- Sida ska omlokalisera den verksamhet som i dag finns i Stockholms stad till Botkyrka kommun.
- Tullverket ska lokalisera delar av myndigheten från Stockholm till Malmö och har utöver detta fått medel för att placera nya tulltjänstemän i Malmö under 2018.
- Tillväxtverket ska flytta ytterligare verksamhet från Stockholm till Malmö.
- Myndigheten för tillgängliga medier ska flytta sin verksamhet från Stockholm till Malmö.
- Trafikverket ska utöka verksamheten på regionkontoret i Kristianstad.
- Kronofogdemyndigheten ska lokalisera delar av sin verksamhet från Stockholm till Kristianstad, Luleå och Sundsvall. Kronofogdemyndigheten ska även pröva om ytterligare verksamhet i Stockholm kan lokaliseras till andra orter.
- Inspektionen för socialförsäkringen ska flytta hela sin verksamhet till Göteborg.
- Arbetsmiljöverket ska lokalisera den del av verksamheten som bedriver arbete mot osund konkurrens till Mölndal.
- Swedac, myndigheten för kvalitet och säkerhet, ska lokalisera all verksamhet som i dag bedrivs i Stockholm till Borås.
Källa: Regeringen