Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Mjuka värden nästa stora trend för framtidens ekonomer

När alla pratar it och teknik är det lätt att glömma att det finns andra områden som också gör ekonomer mer attraktiva. Samtidigt som de hårda värdena i form av digitalisering ökar så söker fler arbetsgivare efter ekonomer med mjuka värden. Här är en av trenderna för framtidens mest attraktiva ekonomer.

Den glöms ofta bort inom ekonomivärlden, men har mycket att ge. För den som vill spetsa sin analys- och presentationsförmåga kan en humanistisk utbildning vara svaret. Lars O Grönstedt är ett av de tyngre namnen i det svenska näringslivet. Han är främst känd från sin tid som vd och koncernchef för Handelsbanken – en position som han innehade mellan 2001 och 2006. 

Idag sitter han i styrelsen för olika börsnoterade bolag, bland annat för investmentbolaget Eastnine, och är även bland annat vice ordförande för Riksgälden. 

Att han ursprungligen är utbildad ekonom vid Handelshögskolan i Stockholm är kanske inte särskilt förvånande. Mer överraskande är att han också har en kandidatutbildning i språk och litteratur, vilken han införskaffade före ekonomistudierna i början på 80-talet. Sedan dess har han förespråkat något som ofta glöms bort i den ekonomiska världen – humanistisk bildning. 

– Min personliga erfarenhet är att utbildningen på universitetets humanistiska fakultet var bättre än Handels, den var grundligare, säger han.

Läs också: Viktigast vem du är när Ikea rekryterar

Handlar då humanistisk kunskap om att man ska kunna recitera klassisk litteratur och poesi? Nej, enligt Lars O Grönstedt kan humanistiska läroämnen bidra till att man utvecklar åtminstone två förmågor – att analysera långa och intrikata texter samt presentationsteknik. 

– Jag har haft nytta av att hastigt kunna ta in och analysera stora textmängder, sortera ut det viktiga, blottlägga konflikter och sedan kunna presentera innehållet på ett intresseväckande och pregnant sätt. Det fick jag med mig från den humanistiska utbildningen, och jag tror att kraven på inte minst språklig förmåga är högre där. 

Lars O Grönstedts rekommendation är att välja en humanistisk utbildning (eventuellt på distans och halvtid) där man hanterar stora textmängder och skriver mycket. Han poängterar dock att man inte först kan läsa latin och sedan förvänta sig att börja jobba med redovisning. 

– För att komma in på ett företag måste man ha en ekonomisk utbildning. Arbetet och karriären kan dock underlättas om man har utvecklat sin analys- och presentationsförmåga, säger Lars O Grönstedt. 

Läs också: Anna Felländer vill ha mer mänsklighet i algoritmerna

Men varför humaniora? När alla kan erbjuda samma produkter och reklam inte längre biter så kommer mjuka värden att avgöra. Mjuka värden och mellanmänskliga relationer är en nyckelegenskap och en trend som ökar. Studier visar att bland de ekonomer som tar sig till anställningsintervju är det den med bäst mjuka egenskaper som oftast får jobbet. Diskussioner förs om att föra in mer av mjuka värden och humanistiska ämnen i ekonomutbildningen.

Samtidigt klarar du dig inte utan IT-kunskaper. Ekonomer som kan både it och ekonomisk analys kan inte bara delta i framtiden utan även påverka och leda utvecklingen av den. Läs mer i vårt reportage om digitaliseringen. Annars kan du också läsa mer om hur viktigt det är att tänka på hållbarhet för ekonomer.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se