Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Mitt i karriären – utvecklas ännu mer

Har du redan jobbat i minst tjugo år och kommit en bit i karriären? Åren mellan 45-54 år gäller det att fortsätta att utvecklas och pinpointa heta branscher. Men även för dig som är junior eller ännu mer senior finns en hel del att göra.

Efter tjugo-trettio år i arbetslivet är det vanligt att ifrågasätta sina val. Lena Törnblom är expert på retorik och coach i egna företaget Whyfinder. Många av hennes kunder befinner sig mitt i karriären.

– Alla behöver gå in i sig själva och fråga: vad vill jag egentligen? Du behöver ha koll på vilken bransch och typ av organisation du vill arbeta i för att komma dit.

Läs mer: Karriärtips för dig mellan 35-44 år

  • Ett tips är att gå tillbaka till tidigare yrkesroller och påminna dig om var du kände dig mest hemma.

”Oavsett om man vill klättra hos sin nuvarande arbetsgivare eller
söker en ny är det viktigt att positionera sig.”

I vilken roll och varför trivdes du som bäst? Vilka värderingar hade företaget? Oavsett om man vill klättra hos sin nuvarande arbetsgivare eller söker en ny är det viktigt att positionera sig, betonar Lena Törnblom.

– Kommunicera vilket värde du bidrar med. Synliggör vem du är och att du är öppen för nya utmaningar. Prata med personer som redan har en sådan roll som du önskar. Vad har de gjort för att komma dit de är i dag?

Läs även: Aldrig försent att boosta karriären

Man vinner oftast på att profilera sig som specialist och inte ange alla roller man haft, enligt Lena Törnblom. Att vara nischad är att stärka sitt varumärke. Att luta sig tillbaka bara för att man har lång erfarenhet är farligt.

– Den som slutar att utveckla sina naturliga talanger hamnar till slut efter den som – trots mindre talang – fortsätter öva, säger Lena Törnblom.

Läs också: Behåll din anställningsbarhet

Läs också vårt paket om karriären genom livet:

Tips på hur du kan planera din karriär

Du som är 35-44 år – tänk så här för din karriär

Du som är 45-54 år – tänk så här för din karriär 

Du som är 55- år – tänk så här för din karriär

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se