Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Två unga män och en leende mörkhårig kvinna med långt ägnar sig åt samarbeten

Misstro och dålig förankring kan sänka samarbeten

I två vetenskapliga artiklar argumenterar forskare för att dålig förankring och spretiga agendor är orsaken till att på pappret lysande samarbetsprojekt ändå kör fast.

I en av studierna har forskarna tittat på ett mångårigt innovationssamarbete mellan två multinationella företag. Där har man studerat samarbetssvårigheter både mellan och inom företagen.

Mörkblond yngre kvinna pratar om samarbeten
Anna Brattström.

– Vi ser att det även inom en organisation finns inte bara ett, utan flera politiska system, flera olika agendor, säger Anna Brattström forskare vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Bra möten skapar engagemang

Ett sätt att underlätta samarbeten är att begränsa konflikter till dem som är berörda.

– Skydda dem som inte redan är inne i konflikten. Om konflikten finns på ledningsnivå, låt då folk på golvet slippa att bli inblandade. Låt dem fortsätta göra sitt jobb. Det är alltför vanligt man sätter alla runt bordet och ska reda ut saker, vilket gör att det i onödan kan börja spridas rykten och misstankar, säger Anna Brattström.

I rapporten lyfter forskarna fram tanken att många chefer inte inser att personalen inte delar deras värderingar och visioner. Ett samarbetsprojekt kan vara bra för företagens lönsamhet och effektivitet, men behöver inte alls vara det för enskilda medarbetare.

Jämlika ledarskap skapar högeffektiva team

– För individen kan ett nytt samarbete med en extern organisation betyda att det som du är expert på, inte längre behövs. Då delar du knappast samma inställning till samarbetet som ledningen, säger Anna Brattström.

Mycket kan alltså vinnas genom att vara medveten och att inte slarva med förankringsprocessen.

– Första steget för att bli en bra ledare är att vara medveten om att det kommer finnas olika inställningar till ett samarbete. Om du vill få med dig dem som inte tycker som du, då ska du göra det tidigt i projektet och låta den processen ta tid. Vi ser att det kan få stora konsekvenser längre fram om man hoppar över det steget i tidiga fasen.

Feedback framgångsfaktor


Annons:

Vid årsskiftet bildade Civilekonomerna och Jusek det nya fackförbundet Akavia.

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se