Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Missa inte sjuklön eller vab under semestern

Ingen vill väl bli sjuk under semestern, eller att barnen åker på någon jobbig sommarbacill. Att planerna som drogs upp ett halvår tidigare måste ställas in är illa nog, men dessutom missar en av fyra att sjukskriva sig.

En ny undersökning som Sifo tagit fram på uppdrag av HR- och rekryteringsföretaget Randstad visar att många inte utnyttjar sin rätt att ta ut sjukledigt eller vabba när de har semester.

Tio vanliga frågor under semestern

– För många kan det kännas lite jobbigt att begära sjukersättning på sin ledighet. Som arbetsgivare är det därför schysst att informera sina medarbetare om att man kan sjukanmäla sig och få sjuklön som vanligt eller att man kan byta ut semesterdagarna mot ersättning vid vab, säger Camilla Campelo, hr-direktör på Randstad.

I undersökningen som genomfördes i slutet av juni uppgav fyra av fem tillfrågade att de känner till att de har rätt att avbryta semestern för att ta sjukdagar eller vab. Kunskapen om dessa regler är något högre bland kvinnor än bland män. Kvinnor tar också i något högre grad ut sjuklön under semestern är vad män gör.

Det här gäller för dig som behöver vobba

Skillnaden mellan olika åldersspann är däremot större. Bland 18-34-åringar känner bara 62 procent till rätten till sjuklön och vab under semester, medan 89 procent av 35-55-åringarna vet vad som gäller.

Men även bland dem som kan reglerna är det inte alla som utnyttjar sina rättigheter:

nästan en fjärdedel, 22 procent, har aldrig begärt sjuklön eller föräldrapenning under semestern, trots sjukdom. 18 procent säger att de har tagit sjukdagar och 4 procent att de vabbat under semestern. 57 procent har inte behövt ta ställning då varken de eller eventuella barn varit sjuka.

– Det blir intressant att se om fler tar ut sjuklön under semestern i år nu när karensdagen tillfälligt tagits bort med anledning av coronapandemin, säger Camilla  Campelo.

Behövs sjukintyg från första dagen?

Så gör du om du blir sjuk eller behöver vabba under semestern

Kontakta din arbetsgivare och sjukanmäl dig så fort som möjligt.

Vissa arbetsgivare kan kräva sjukintyg, tar reda på vad som gäller i ditt fall.

Efter två veckors sjuklön är det istället dags att söka sjukersättningen hos Försäkringskassan.

Om du behöver vabba kan du byta ut dina semesterdagar mot ersättning för vab hos Försäkringskassan. Men bara om ni semestrar inom EU. Kontakta din arbetsgivare så snart som möjligt och ändra din semester till vab.

Källa: Randstad

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se