Mindfulness på jobbet och semestern
Kort och förenklat handlar mindfulness om att vara fokuserad och engagerad i nuet, och inte älta gamla misstag eller oroa sig för kommande problem. Förespråkarna anser att det ökar kreativitet, fokus och effektivitet.
Läs också: Så hittar du lugnet till semestern
Men hur går det till? Måste man ha mjuka kläder, doftljus och regnskogsmusik? Ja, om du vill, men egentligen inte. Enligt en artikel i Forbes finns det några övningar alla kan göra i vardagen.
Börja dagen med att sätta mål. Gör sedan en prioritering. Välj ett mantra som passar för din dag, som: sinnesro kommer från mig själv, om det är en stressig dag. Eller ” jag är stark och kan” om det är någon särskild utmaning som väntar. Bestäm hur du vill att dagen ska vara och välj mantra därefter.
- Ta en kort paus när du kommer till jobbet, och inför varje ny uppgift, för att få nytt fokus.
- Ta lunchpaus och lämna jobbet. Gå en promenad eller sitt i en kvart och ta det lugnt med dina tankar.
- Sluta multitaska. Gör en sak i taget. Ställ ofta telefonen på stör ej-läge.
Läs också om att testa din självmedkänsla
Andningsövning. Att lugna ned andningen kan hjälpa mot stress. Andas in genom näsan och räkna till tre. Håll andan och räkna till tre. Andas ut genom munnen och räkna till tre.
Skriv ett tackkort innan du går hem. Vad jag gått bra idag och varför. Det övar oss på att fokusera på det positiva.
Stäng av jobbet när du är klar. Att vara anträffbar hela kvällen är inte återhämtning.
Läs om: Ekonomen som valde staten och får ihop livspusslet
Några tips för mindfulness på semestern
För att få en avkopplande och upplevelserik semester finns det några konkreta minfulnesstips vi kan ta till oss. Det handlar återigen om att vara närvarande och engagerad i stunden.
Först och främst, stäng av jobbet. Aktivera frånvaroaviseringar och motstå impulsen att hålla koll på epost, jobbflöden och branschnyheter.
Ta även semester från dina sociala flöden. Avinstallera alla sociala medier-appar på telefonen. Fokusera på här och nu, inte på vad som händer i telefonen.
Lämna telefonen hemma ofta. Den kan genom sin blotta närvaro vara distraherande. Ställ mobilen på flygplansläge om du inte kan skiljas från den.
Fotografera inte hela tiden. Bilder är kul att ha, men upplev inte hela semestern bakom en kameralins. Du behöver inga bilder på din frukost, även om den är fin.
Meditera. Så lite som tio minuter om dagen kan minska stress och öka mottaglighet för nya intryck.
Planera in oplanerad tid. För många aktiviteter kan vara stressande, även om det är saker du vill göra.
Bli medlem
Som medlem i Civilekonomerna får du många förmåner. Du kan läsa mer om de förmåner och möjligheter ett medlemskap i ett fackförbund ger här.