Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

”Min formella arbetstid var över 100 procent”

Hallå där Benny Johansson, tidigare förbundsdirektör på Civilekonomerna. Du har bidragit till en antologi som kommer ut i dagarna. 

Boken Berättelser från Saco-världen – skildrade av några som var med består av 14 berättelser från personer som haft framstående positioner inom olika Saco-förbund. Dessa tar nu bladet från munnen och berättar vad som hänt under årens lopp. Benny Johansson, tidigare förbundsdirektör för Civilekonomerna, har bidragit med några delar runt Civilekonomernas historia.

Läs också: Gränslösa arbetslivet – nästa stora utmaning

Varför en antologi just nu?
– Det är ett initiativ av Henry Sjöström, tidigare förbundsdirektör på Psykologförbundet. Skälet är att många har gått i pension och vi har känt ett behov att dokumentera en del av det som hänt inför framtiden. Det kan vara för forskning eller för nyanställda som vill veta mer om historien. Vi har beskrivit våra upplevelser utan att ta hänsyn till beställare eller arbetsgivare.

Varför tackade du ja till att vara med?
– Jag har länge haft ett intresse för historia. Dessutom är det roligt att hålla kontakten med gamla kollegor under mer avspända former, till exempel har förbundets tidigare förhandlingschef Claes Oldin och tidigare informationschef Margareta Söderström båda varit mycket aktiva i projektet.

Vad är ditt bidrag till antologin?
– Jag har skrivit om varför kanslisamverkan mellan CF/Sveriges Ingenjörer och Civilekonomerna upphörde. Ämnet valde jag faktiskt inte själv, men det var roligt att skriva om det. Sen har jag skrivit mer ”inifrån” från det att jag blev förbundssekreterare 1991. Det är en tät och dramatisk berättelse, förstås.

Läs också: Fackavgiften blir avdragsgill igen

Varför var det viktigt att berätta om det här i skriftlig form för dig?
– Kanslisamverkan är en ganska ovanlig form i Saco-världen. Det känns bra att beskriva inifrån hur jag upplevde den perioden. Förutom att det kan vara lite anekdotiskt att läsa kan det också ge underlag för senare generationers funderingar kring olika samverkansformer. För forskningen kan det vara av intresse med ”en inbäddad reporter” i historiens tjänst.

Har du någon anekdot du kan dela med dig av från din tid i förbundet?
– Jadå. En del är ju hemligstämplat ett tag till … Men jag skriver i antologin om när jag av CF:s dåvarande förbundsdirektör fick frågan om att bli förbundssekreterare på heltid för Civilekonomerna och tackade ja. Han sa då:  ”Det här sköter du på halvtid”. Civilekonomerna skulle dock betala för en heltid. Det gjorde att jag hade flera andra ansvarsområden, så min formella arbetstid – i en facklig organisation – var till att börja med över 100 procent.

Boken kan beställas på TAM-arkiv mot eget utlägg för porto och emballage.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se