Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Magnus Rolf, vd på FEI.

Miljonsatsning på nya stipendier för ekonomisk forskning

En nybildad stiftelse ska årligen dela ut stipendier för miljonbelopp till forskare inom ekonomiområdet. Bakom står utbildningsföretaget FEI.

– Det är kul att kunna hitta på något nytt som är lite bredare och som ger oss större möjlighet att stödja olika typer av forskning. De stiftelser som vi har knutna till oss sedan tidigare är lite smalare, säger Magnus Rolf, vd på FEI.

Företagsekonomiska institutet, FEI, är ett utbildningsföretag som erbjuder kurser, utbildningsprogram och YH-utbildningar inom bland annat företagsekonomi, juridik, fastighetsförmedling och försäkringsförmedling. Verksamheten är så ekonomiskt framgångsrik att det finns pengar över att placera i en ny stiftelse. Stiftelsen FEI Research Institute ska stötta forskning och utveckling inom de områden där FEI bedriver utbildning. För det har stiftelsen försetts med ett grundkapital på 1,5 miljoner kronor.

– Det står i stadgarna att allt, förutom 100 000 kronor, ska användas till stipendier varje år och att vi sedan ska fylla på. Vi ska syssla med företagsekonomisk utveckling. Det är en del av vårt uppdrag och det finns något sympatiskt i det, tycker Magnus Rolf.

Läs också: Alvesson: Dags stoppa meningslös forskning

Den nya stiftelsens första stipendiater ska presenteras inom kort. Två mottagare finns det redan styrelsebeslut på. Stipendierna ska gå till personer som är anställda vid eller knutna till universitet i Sverige eller i utlandet.

– Vi vill uppmuntra till mer ny kunskap, främst inom det företagsekonomiska området. Forskning och kompetensutveckling går tätt ihop, säger Magnus Rolf.

Kompetensutveckling är hett i dessa tider. Även FEI märker av hur digitaliseringen och den snabba förändringstakten driver på behovet av vidareutbildning. Efterfrågan på mer grundläggande kurser, som redovisning, minskar medan det finns en ökad efterfrågan av utbildning på högre nivå, konstaterar Magnus Rolf.

– Företagen som skickar folk på kurser efterfrågar en helt annan flexibilitet och tillgänglighet. Vi har gjort stora investeringar i teknik för att företagen ska kunna välja om de vill ha utbildning på plats eller på distans.

Läs också:  Digital kompetens den nya hårdvalutan

FEI har också ett samarbete med Civilekonomerna som ger förbundets medlemmar rabatt på FEI:s kurser.

– Det finns en tanke att nå ut med nya idéer och forskning via Civilekonomerna. Exempelvis vill vi gärna att stipendiaterna medverkar i seminarier som vi har tillsammans, säger Magnus Rolf.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se