Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Medkänsla utvecklar dig mer än självkänsla

Fokusera på det som är viktigt för dig, just nu, och se till att ha medkänsla med dig själv och med andra. Då kan du hitta en inre flexibilitet så att du kan undvika att fastna i tankar och känslor. Det förenklar för att hitta nya perspektiv och lösningar. Det menar idéhistorikern Josephine Selander.

En mental kokbok, så kan man sammanfatta boken Filosofi som terapi – Verktyg för levnadskonst (Roos & Tegner).  Författarna Josephine Selander och Gustav Jonsson har fyllt verktygslådan med förhållningssätt, tankar och övningar hämtade från både  filosofer och KBT-terapi.

Efter en kurs i Filosofi som levnadskonst fick idéhistorikern och yogaläraren Josephine Selander en idé: tänk om man kunde hitta praktiska livsverktyg i den klassiska filosofin? Ett samarbete med psykologen Gustav Jonsson tog fart, ”vi lärde mycket av varandra”. Duon fann att både österländsk och västerländsk filosofi har en hel del gemensamma beröringspunkter med KBT-terapi.

Varför har KBT och filosofi så mycket gemensamt?

Mörkhårig kortklippt kvinna som skrivit bok om filosofi
Josephine Selander.

— Inget är ju nytt under solen och vi människor har haft likartade problem i alla tider. Det alla teknikerna har gemensamt är att de vill stimulera vår förmåga att bli medvetna om våra vanor, tankar, känslor och beteenden.

Vilka är de viktigaste frågorna som ni tar upp?
— En genomgående fråga som vi ställer oss är hur vi kan skifta perspektiv? Vi tittar också på värdet av att vara flexibel. Med det kommer även resonemanget om kommunikation, som ju många gånger kan vara en utmaning, inte minst på arbetsplatser.

Lös konflikter bums med kommunikation

Varför är ett flexibelt förhållningssätt så viktigt?
— Den romerske kejsaren och filosofen Markus Aurelius beskriver till exempel vikten av att mentalt kliva upp på ett berg för att få distans, överblick och kunna se sammanhangen bättre – allt för att kunna hantera sitt liv bättre.

Så det handlar om ett inre förhållningssätt?
– Ja, du behöver finna en inre flexibilitet där du kan undvika att fastna i tankar och känslor, vilket gör det svårt att hitta nya perspektiv och lösningar. Att ha förmåga att växla perspektiv är en grundläggande frågeställning, tycker jag.

Ni tar även upp jakten på bra självkänsla, varför?
— Många strävar ständigt efter att nå bättre självkänsla men det finns forskning som visar att det på längre sikt leder till försämrad självkänsla. Istället handlar det om att reflektera över vad som är viktigt för dig, just nu.

Och att ha medkänsla med sig själv är viktigt?
— Att ha medkänsla med sig själv – och alla andra. Du behöver inte vara Gandhi utan det handlar mer om att se sig själv och andra och öppna upp för en lite djupare och mer genuin kommunikation.

Var snäll mot dig själv

Vilken filosof skulle du välja som sällskap på en öde ö?
— Nietzsche, han är perspektivskiftenas kung och rätt radikal i sin uppfattning att förutsättningen för ljus är mörker. I Nietzsches värld är skuggan lika viktig som ljuset. Människans villkor enligt honom är att acceptera att det finns både lycka och olycka, samtidigt.

Har du någon annan favoritfilosof?
— Det skulle vara filosofen Epikuros i sådana fall. Han förespråkade verkligen de enkla njutningarna, i ett brev beskriver han hur han festat på en bit ost och bröd, det finns både något ödmjukt och lite crazy i det. Han hängde med sina vänner i en trädgård och betonade värdet av riktig vänskap.

Finns ingen kvinna med bland filosoferna?
— Nej, tyvärr, ur genusperspektiv är den klassiska filosofin ett riktigt mörker.

Okej, vad hoppas du att läsaren tar med sig från er mentala kokbok?
— En större förmåga att vistas i det obestämda, utan att behöva gå in i att polarisera och dela upp i svart eller vitt, bra eller dåligt. Verktygen från filosofin och KBT-terapin kan hjälpa dig att reflektera vidare.

Med utveckling i siktet

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

 

JOSEPHINE SELANDER, 50

Bor: I Stockholm.
Familj: Man och ett barn.
Bakgrund: Idéhistoriker som doktorerar i hur buddhismen praktiskt implementerats i psykologin, är även yogalärare som driver en yogaskola och har gett ut sex tidigare böcker om yoga.
Om fackförbund: ”Jag tycker fackförbund är en bra idé, de kan fungera som viktigt stöd när individer behöver hjälp och stöd i utsatta situationer.”

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se