Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ungt par som förordar medlemsskap i studentkår
Gustav Ekström och Matilda Boström.

Med uppdrag att föra din talan

Satsar du bara på studierna? Ja, vad är poängen att vara med i en studentkår? I Lund deltar kårerna i utvecklingen av universitetets utbildningar via paraplyorganisationen LUS. De fokuserar också på att få studenter att må bättre under studietiden.

Det är tidig morgon men det är gott om folk på fiket på AF-Borgen. Några pluggar med hörlurar men många fler surrar med kompisar. AF-Borgen är en pampig kåk som byggdes för studenter 1830. Sedan dess har huset varit ett socialt och kulturellt centrum, nära till ”allt”. Här bor även LUS, Lunds Universitets Studentkårer.

– Vi fungerar som en gemensam röst för nio kårer och påverkar utvecklingen av högre utbildning framåt. Vårt uppdrag är att föra studenternas talan och bevaka att de ska få den bästa möjliga utbildningen. I år är vi till exempel delaktiga i tillsättandet av en ny rektor till Lunds Universitet, berättar Gustav Ekström, ordförande i LUS.

Organisationen lyfter även problem som den växande psykiska ohälsan bland studenter. Många lider av stress, ångest och oro som påverkar både studieresultaten och livskvalitén. Lunds universitet har en studenthälsa som hjälper studenter att identifiera psykisk ohälsa. LUS har det senaste verksamhetsåret drivit att studenthälsan ska få mer resurser, vilket de också har fått. Organisationen arbetar även mot kommunen och regionen genom särskilda studentråd för att belysa problemet, dela med sig av data från till exempel studentbarometern. Och för den enskilda studenten kan ett engagemang antingen sin studentkår eller nation kan vara ett sätt att bryta en negativ livsspiral.  

Läs mer: Nytta och nöje med studentföreningen

– Genom att du engagerar dig i studentlivet med kårer och nationer så öppnas dörren till hela studentlivet. Det finns någonting för de flesta, vare sig du vill satsa på läxläsning eller delta i ett språkcafé, säger Matilda Boström, vice ordförande i LUS.

– Digitaliseringen är både en möjlighet och en utmaning för studentlivet. På plussidan finns alla verktyg som underlättar lärandet, när och var man själv vill. På minussidan finns färre lärarledda lektioner och social isolering. 

– Kårernas och nationernas styrka är att de skapar mötesplatser som erbjuder gemenskap och samhörighet. Det krävs en struktur och att någon organiserar till exempel möten om studielitteratur. Studenter behöver träffas och utbyta tankar, det är extra viktigt i vår digitala tid. Vi har också varit drivande för att Studenthälsan ska få mer resurser, menar Gustav Ekström.

Läs också: Så får du koll på din studentekonomi

Det kostar en Lundastudent 300 kronor per termin att vara medlem i en kår, en nation samt i Akademiska föreningen Lund. En investering som även kan ge tak över huvudet. Föreningen har nämligen ett eget bostadsbolag som erbjuder boende i studentkorridorer samt mindre lägenheter.  Som student kan man köa i den interna bostadsförmedlingen och få en bostad via ett lotteri. 

Det är en poäng att bo där du pluggar, då är chansen mycket större att du känner gemenskap och meningsfullhet under studietiden. Du bor också nära mötesplatser med organiserade aktiviteter, säger Gustav Ekström, som tillsammans med Matilda Boström ansvarar för LUS under ett år. 

Nu ser de fram emot ett uppdrag späckat med både små och stora frågor att lösa.   

Läs även: Lyckas med rätt studieteknik 

Studentkår
En studentkår är en organisation med och för studenter, som företräder dem inför lärosätet. Kåren har ett lagstadgande uppdrag med studieansvar och utbildningsövervakning. Kåren har rättighet att vara med i alla beredande och beslutande organ. Sedan 2010 är det frivilligt att vara med i en kår, en del högskolor kräver dock fortfarande att deras medlemmar är med i kåren

Studentförening
En studentförening är en ideell förening som drivs av studenterna. Medlemmarna betalar för att delta i sociala aktiviteter som anordnas av föreningen.

Studentnation
En nation är också en studentförening som drivs frivilligt av studenterna. Nationens namn ringar in det område, i Sverige, som medlemmarna kommer ifrån. 


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Även du som är student har nytta av att vara med i facket. Läs mer om att bli medlem och vad facket kan göra för dig.

MATILDA BOSTRÖM, 22

Kommer från: Örnsköldsvik.
Bakgrund: Läser på sjuksköterskelinjen som nu är anställd som vice ordförande i LUS under ett år.
Framtidsplaner: ”Jag vill ha ett utvecklande arbete inom sjukvården, kanske som omvårdnadsprofessor.”
Drivs av: ”Mitt engagemang började tidigt med utbildningsfrågor, det är häftigt att det går att vara med och påverka. Vi hjälper studenter på riktigt.”
Utbildning: Tredje året på internationella marknadsföringsprogrammet på Högskolan i Halmstad.
Bakgrund Ett år på Handelshögskolan i Göteborg, ett års resande i Australien, jobbat som hovmästare.
Oanad talang: Oväntat bra på att rappa och har en vass backhand vad gäller att kasta macka.

GUSTAV EKSTRÖM, 26

Kommer från: Mullsjö.
Bakgrund: Läser historia och statsvetenskap, har skrivit klart en kandidatuppsats, heltidsanställd ordförande i LUS under ett år. Framtidsplaner: ”Jag arbetar gärna med utbildningspolitik men först ska jag klara av en master i offentlig förvaltning.”
Drivs av: ”Jag kommer från en engagerad familj och engagemang ger mersmak. Jag gillar att göra skillnad och så är jag en stadgenörd.”

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se