Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

MBA online en växande trend

Att ta en MBA online är en växande trend världen över. Billigare och mer flexibelt, ja. Men hur ser online-utbildningens status ut? Och går det att bygga ett nätverk bakom skärmen? 

80 procent av universiteten som erbjuder en MBA-utbildning online finns i USA. Mindre universitet satsar hårt på att erbjuda en konkurrenskraftig MBA via nätet – och på så sätt utmana prestigeskolorna. Framför allt är onlineutbildningen mer ekonomisk och flexibel för den som befinner sig mitt i karriären. Snittkostnaden för en tvåårig MBA online ligger på 39 000 dollar, cirka 349 000 svenska kronor.

– De extremt höga antagningskraven för att komma in på de traditionella MBA-utbildningarna tillsammans med den höga kostnaden gör att många studenter väljer att läsa utbildningar online, säger Maria Carle, programkoordinator på Fulbright Commission/Education USA.

– Så länge dessa utbildningar ges av erkända och respekterade skolor som är ackrediterade så kan de vara ett bra, prisvärt och flexibelt alternativ till de traditionella MBA-utbildningarna, tillägger hon.

Läs också: Läs en MBA i Skandinavien

Imperial college business School i London, rankat 45:a på Financial Times lista över de bästa onlineutbildningarna, har gett MBA-utbildningar via datorn sedan 2003. David Lefevre, teknikansvarig på Imperial, startade utbildningen och har sett den växa i omfattning. Skolan erbjuder två MBA-program online per år – med i snitt 80 studenter i varje.

David Lefvre.

– Tack vare tekniken lyckas vi attrahera precis de studenter vi vill ha, de med höga positioner världen över och som aldrig hade kunnat studera hos oss på plats och lämna sina jobb. För oss är online lika högt värderat. Vi gör ingen åtskillnad på studenterna, kvalificeringen eller diplomet, säger Lefevre.

Läs också: Ta en brittisk MBA på distans – i Finland

Fungerar det då att bygga ett nätverk online, relationer byggs ju oftast i de informella sammanhangen – som i fikarummet. David Lefevre menar att det går, men att det är viktigt att skolan jobbar hårt och ser online som en viktig pusselbit. Han ger exempel.

– Det första vi gör för att forma nätverket är att sammanföra studenterna i London under en vecka då de delas in i olika grupper och får lära känna varandra. Gruppen håller sedan ihop under hela den tvååriga utbildningen, vi splittrar den inte. Sedan sänder vi lektioner och andra händelser på universitet så att vi är säkra på att studenterna är tätt sammanlänkade till oss. Sist har vi supportgrupper i London och Hongkong där studenterna när som helst kan mötas fysiskt. De har också möjligheten att delta i kurserna som ges i London.

Läs också: Handelshögskolan har de mest nöjda studenterna

För honom är online framtiden.

– Många jobbar redan i dag i internationella team. Stora finansbolag kanske har två personer i London, en i Stockholm och en i Hongkong, som måste klara av att jobba tillsammans och bilda ett tajt nätverk trots att man befinner sig på olika håll, säger David Lefevre.

Adam Tacy, från England, började studera online på Imperial i januari 2016 och kan trots ett hektiskt arbetsliv på IT-företaget CGI i Stockholm nu samtidigt ta en MBA.

– Min erfarenhet är att man får ett mycket brett nätverk världen över, jag har kontakt med personer i Australien, Afrika och Europa. Vi pratar via Skype och arbetar med verktyg som Slack och Office 365. Man får prova sig fram. Dessutom ses vi ett par gånger i London och lär på så sätt känna varandra. Många är dessutom ofta på resande fot och man kan mötas och ta en öl. För mig är det viktigt att kunna fortsätta jobba och inte förlora inkomst, så det här var ett väldigt bra val.

Läs också: Vidareutbildning utan gränser

Ladda hem Civilekonomernas senaste MBA-guide

Topp 5 online-MBA:s 

1. IE Business school (Spanien)

2. Warwick Business school (England)

3. University of Massachusetts (USA)

4. UNSW Business school (Australien)

5. University of Florida (USA)

Källa: Listan baseras på Financial Times rankning.  

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se