Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Marknadsförarnas hetaste kompetenser 2018

Är du marknadsförare? För att platsa på den hårt konkurrensutsatta arbetsmarknaden finns det vissa kompetenser som arbetsgivarna tycker är extra eftertraktade. Här är listan på de 20 hetaste kompetenserna.

Konkurrensen om jobben för marknadsförare är tuff. Prognoser pekar på att på fem års sikt arbetsmarknaden hårt konkurrensutsatt, och i vissa regioner ute i landet är jobben mycket få. Bland annat i Sacos senaste prognos Framtidsutsikter bedöms arbetsmarknaden inom kommunikationsyrken ha stor konkurrens fram till 2023. Samtidigt är specialistroller inom marknadsföring eftertraktade. Är du ändå en av de som jobbar med marknadsföring så kan du därför vara hjälpt av att veta vad arbetsgivarna vill ha.

För att vara het bör du ha eftergymnasial examen, det visar undersökningen som utbildning.se genomfört. Under hösten tittade man på dryga 400 platsannonser för att se vilka kompetenser som arbetsgivarna värderar högst. Som klar etta på listan hamnar examen.

Läs också: Studenter drömmer om ekonomyrken

– Intressant, det råder ju kompetensbrist inom många branscher, samtidigt som konkurrensen är stor. Examen i all ära men risken finns att man stänger dörrar, missar potential och letar efter fel kompetenser. Jag vill lyfta att en marknadsförare också kan ha praktisk erfarenhet av rollen, istället för examen, samt rätt personliga egenskaper och lyckas lika väl, säger Anki Stafwerfeldt, tidigare marknadschef och idag rekryterare på Home of Recruitment.

Som nummer två på listan kommer kompetensen driven, en egenskap som verkar vara en klar favorit bland dem som formulerar platsannonser. Men vad betyder kompetensen driven? Tolkningarna varierar.

Foto: Jann Lipka.

– Förmodligen ska man kunna arbeta självständigt, driva sina egna projekt och leverera. Om du behöver mer information, så kontakta rekryteraren och be om en definition så att du kan förhålla dig till kompetensen innan du söker tjänsten, föreslår karriärrådgivare Nina Forssblad, på Civilekonomerna.

Läs mer: De hetaste kompetenserna för marknadsförare 2017

Andra kompetenser som ligger högt på tjugoitopplistan är: strukturerad, kunskaper i Adobe-paketet, positiv och kreativ. En majoritet av kompetenserna från förra året finns även med på årets lista men hälften är nya. Att kunna skriva, ta initiativ, vara positiv och pedagogisk är några av nykomlingarna. Nina Forssblad skulle gärna fylla på listan med fler kompetenser. 

– Jag saknar förändringsperspektivet. Idag krävs kompetenser som problemlösning, kritiskt tänkande och inte minst aktivt lyssnande för att klara av de snabba förändringarna på arbetsmarknaden. Alla yrkesroller behöver utvecklas för att hänga med, inte minst marknadsförare, som förväntas vara ständigt uppdaterade. 

Läs också: Så ser framtidens arbetsmarknad ut

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se