Många vill anställa robotens kollegor
Företagen är rädda för att verka oattraktiva för ekonomer om de är för gammaldags och ligger för långt efter då det gäller digitalisering och robotisering av arbetsuppgifter. Monotona arbetsuppgifter är svårt att få någon att vilja utföra, erfar Catrine Backman och Niklas de Rosche som hjälper företag som behöver modernisera ineffektiva processer och skapa förändring.
Läs också: Fyra trender för framtiden
Niklas de Rosche arbetar med ett robotiseringsuppdrag på ekonomifunktionen på ett konsultföretag. Han ser över vilka processer i företaget som skulle kunna utföras av robotar.
– Det är standardiserade processer, rapporteringar i bokslut, körningar som kan göras nattetid och som tar lång tid och är för monotont att utföras av en mänsklig hand.
Arbetet med robotisering påverkar samtliga ekonomifunktioner och innebär en revolutionerande omställning för konsultföretaget ifråga.
”Vi ser att det behövs en ny typ av kompetens där man måste bli duktig på att kravställa vad man vill att en robot ska räkna fram.” Catrine Backman
På arbetsplatsen har ledningen gått ut med att robotisera en del av verksamheten. Man har varit tydlig med att ingen ska bli av med sitt jobb utan att det handlar om att inte bli frånåkta av konkurrenterna.
– Alla får sedan vara delaktiga i frågor om vad som ska robotiseras och det strömmar in förslag. Det handlar inte om att ersätta arbetskraften utan att robotar ska hjälpa till att utföra standardiserade arbetsuppgifter så att det blir högre kvalitet, säger Niklas de Rosche.
Läs också: Oväntat få oroliga för digitaliseringen
Konsultföretagets business controllers tyckte exempelvis inte att de gjorde värdeskapande uppgifter och man diskuterade därför outsourcing. Men då kom möjligheten med robotisering som en skänk från ovan. Robotiseringen på företaget kommer nu sannolikt att fortsätta i andra positioner då robotens arbete påverkar hela företaget.
– Vi ser att det behövs en ny typ av kompetens där man måste bli duktig på att kravställa vad man vill att en robot ska räkna fram. Det är inte så enkelt att förklara för en tekniker. Men en ekonomiassistent eller någon som i dag arbetar nära en robot har höjt sig markant kunskapsmässigt och blir åtråvärd på marknaden, säger Catrine Backman.
– Men det som jag upplever i dag som robotisering vad gäller ekonomifunktioner är inte ut med det gamla och in med det nya utan att ersätta repetitiva uppgifter och hjälpa var och en en kvart om dagen, snarare än att ersätta hela yrkesroller. Alla ska få hjälp i sin vardag.
Niklas de Rosche, 33
Utbildning: Affärsekonomi och entreprenörskap på Stockholms Universitet.
Yrke: Rådgivningskonsult inom verksamhetsstyrning.
Arbetsplats: Meritmind.
Catrine Backman, 52
Utbildning: Civilekonom, Uppsala Universitet.
Yrke: Rådgivningskonsult inom verksamhetsstyrning.
Arbetsplats: Meritmind.