Många frågetecken inför Brexit
Brexit närmar sig snabbt. Den 29 mars ska Storbritannien formellt träda ut ur Europeiska unionen. Trots många förhandlingsrundor har parterna ännu inte kommit överens om villkoren. En hård brexit innebär att Storbritannien blir en handelspartner som vilket tredjeland som helst. Effekten kan bli sämre förutsättningar för samarbeten.
Läs om: Finanssektorn stor förlorare på hård Brexit
Här hemma har fokus länge legat på effekterna för finanssektorn. Stockholms Handelskammare har i en rapport beräknat att totalt 8 200 jobb försvinner inom olika sektorer, varav 2 200 arbetstillfällen berör Stockholmsregionen. Men brexit påverkar på fler sätt.
Storbritannien är en av de viktigaste marknaderna för svenska detalj- och partihandelsföretag. Svenska företag har 300–400 butiker i landet. Import- och exportvärdena mellan Sverige och Storbritannien år 2017 uppgick till nära 40 miljarder kronor. Svensk Handel beräknar att en hård brexit ökar handelskostnaderna med drygt 1,3 miljarder.
I dagsläget är det oklart vilka handels- och tullregler som kommer att gälla. En annan viktig fråga för företagen är hur stora de administrativa merkostnaderna blir.

– Osäkerhet är aldrig bra för ekonomin. Företag behöver transparens och förutsägbarhet om olika regelverk. Tyvärr sammanfaller brexit med faktorer som en sjunkande konjunktur och bostadsmarknad samtidigt som bolånen kan bli dyrare vilket leder till mindre konsumtion. Alla scenerier är beroende av varandra och påverkar ekonomin, säger Mikael Andersson, förhandlingschef på Civilekonomerna.
Hur går det med ekonomjobben?
– Jag tror att ekonomer klarar sig väl, vi står inför en fortsatt bra ekonomisk utveckling. Tjänstesektorn bejakas av globalisering samt digitalisering och omställningen efter Storbritanniens utträde kan dessutom generera fler jobb.
Läs även: Fortsatt god arbetsmarknad för ekonomer
Mikael Andersson poängterar vikten av omvärldsbevakning. Stockholms läns småföretagare kan till exempel söka stöd för att förbereda sig inför brexit. Genom så kallade brexitcheckar vill Länsstyrelsen stärka konkurrenskraften för företagen som handlar med Storbritannien.
Branschorganisationen Svensk Handel har tagit fram en Brexit-guide med konkreta åtgärder och checklistor. Syftet är att stötta medlemsföretagen inför Storbritanniens utträde ur EU.
Hur ser Svensk Handel på läget?

– Oavsett om det blir en så kallad mjuk eller hård brexit kommer villkoren för svenska företag att försämras. Regelbördan kommer att öka och förutsägbarheten i transport- och godsflöden att försämras, säger Sofia Stigmar, jurist på Svensk Handels näringspolitiska avdelning.
Läs också: Om anställningsbarhet
Förbered dig inför Brexit
- Var anställningsbar. Utveckla till exempel dina analytiska, digitala och strategiska kompetenser.
- Omvärldsbevaka. Följ din egen och närbesläktade branscher för att se vad som är på gång.
- Var medlem i facket. Ett medlemskap i Civilekonomerna ger dig bland annat inkomstskydd vid uppsägning.