Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Managementkonsulter startar eget – vill styra över sin egen tid

Många managementkonsulter lämnar sina anställningar för att starta eget. Tuffa arbetstider och höga arvoden driver på utvecklingen. Digitala plattformar förenklar möjligheterna.

Joakim Nideborn, 34, lämnade en fast tjänst och strålande karriärmöjligheter för drygt ett år sedan. Då hade han en tjänst som CFO på börsnoterade Beijer Electronics.

– Det var få veckor som jag jobbade under 50 timmar och som managementkonsult var det få veckor jag var under 60. Man hinner inte göra något annat än att jobba. För min del var det friheten och mer tid till familjen som lockade.

Joakim Nideborn.

Läs även: Dags att starta eget?

Joakim Nideborn startade egen konsultfirma med fokus på företagsförvärv och strategiuppdrag.

– Har du hyfsad beläggning som egen, det räcker med 50 procent, så blir det bra pengar och samtidigt en god livskvalitet, plus tid över till entreprenörsprojekt.

Han har under de senaste åren sett allt fler kollegor göra samma resa.

– De börjar bli strax över 30 år, har jobbat som konsulter i 7–8 år och precis skaffat familj. Det är kanske ytterligare fem år kvar tills man blir partner. Då är det många som känner att det inte är motiverande att jobba tuffa tider för någon annan. Plus att många har entreprenörstankar. Det tror jag är en drivkraft.

Påverkas man av att se andra förverkliga sina drömmar?

– Absolut, och med ökad digitalisering går det snabbare att skala upp än det gjorde för tio år sedan. Medias fokus på start-ups har också växt enormt, vilket gör att det känns mer tillgängligt.

Läs även: Hitta energin att gå vidare i yrkeslivet

Josefin Buraas.

Josefin Buraas i Kungsbacka startade eget förra året. Även hon tror att mycket handlar om viljan att styra över sin egen tid och ha en större frihet kring vilka uppdrag man ska arbeta med.

– Fler inser att man kan tjäna mer pengar till mindre insats eftersom på en traditionell konsultfirma försvinner den största andelen av omsättningen till bolaget och inte till mig som individ. Just nu är ju också behovet av konsulttjänster stort, vilket sänker tröskeln till att starta eget.

Läs även: Så lyckas du som konsult

Precis som i andra branscher har det vuxit upp digitala plattformar för frilansande managementkonsulter. Carl-Johan Ernstsson har ett förflutet på Boston Consulting Group och har kört eget som konsult sedan 2015. Han är specialiserad inom inköp och supply och finns registrerad på Comatch, en digital marknadsplats för oberoende konsulter som förra året etablerade sig även i Sverige.

– Det funkar fiffigt, ett mejl kommer kanske en gång var fjortonde dag. En projektmatch som deras algoritmer tycker matchar min profil. Sedan får jag svara inom 24 timmar om jag tycker det är intressant eller ej.

Hittills har det dock inte blivit några uppdrag därför att det egna nätverket har genererat så pass mycket jobb. Men Carl-Johan Ernstsson tror att den här branschutvecklingen kommer fortsätta.

– Det som kommer vara drivande är att kunderna ser att det funkar. De kan få samma kompetens, kanske till och med bättre, än de får om de plockar in ett team från McKinsey eller BCG – till en kostnad som är under hälften. Där tror jag att det finns en fundamental drivare.

Läs även: Nu ska det svenska ledarskapet exporteras

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se