Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

”Man hinner på sex timmar”

En majoritet av svenskarna vill att arbetsdagen förkortas från åtta till sex timmar, och varannan tror att de skulle få lika mycket gjort.

Tanken på att korta ned arbetsdagen från åtta till sex timmar med bibehållen lön har funnits länge och diskuterats flitigt genom åren. Ett argument har mot en förkortnings har varit att det skulle öka stressen på arbetsplatsen. Men nu menar halva befolkningen att man nog ska hinna med allt som behöver göras på bara sex timmar. Detta om man får tro en undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad.

Nästa steg – halverad arbetstid?

Att gå ned i arbetstid med bibehållen lön är lockande för många arbetstagare, och än mer bland kvinnor än bland män. Skulle däremot lönen sänkas i motsvarande grad är det inte lika populärt. Men ändå svarar en knapp tredjedel att de kan tänka sig att i praktiken gå ned på deltid.

– Vi ser att majoriteten av svenskarna vill se en förändring på den traditionella åtta timmars arbetsdagen. Dagens arbete har blivit allt mer flytande eftersom många värderar flexibilitet under ansvar för att få en ökad balans mellan jobb och fritid, säger Camilla Campelo, hr-direktör på Randstad.

Distansarbetet fyrfaldigades under våren

Från undersökningen:
Tycker du att Sverige ska införa sex timmars arbetsdag?

Totalt Kvinnor Män

Ja 55% 64% 46%

Nej 27% 18% 35%

Vet ej 18% 18% 19%

Tror du att du skulle få lika mycket gjort på jobbet om du arbetade sex timmar per dag istället för åtta timmar?

Totalt Kvinnor Män

Ja 50% 58% 42%

Nej 41% 33% 48%

Vet ej 10% 10% 10%

Skulle du kunna tänka dig att arbeta 6 timmar per dag istället för dagens 8 timmar och gå ned i lön?

Totalt Kvinnor Män

Ja 30% 33% 28%

Nej 58% 55% 61%

Vet ej 12% 13% 10%

Källa: Kantar Sifo/ Randstad. Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 22-25 juni 2020. Totalt intervjuades 1466 personer i åldern 16-79 år.

 

Den här texten är hämtad ur Akavia Aspekt som är den tidning som ersätter Civilekonomen och Karriär. 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se