Magdalena Andersson om ekonomers arbetsvillkor
Det är Civilekonomernas fullmäktige och Sveriges finansminister har precis avslutat sitt tal. Magdalena Andersson har välvilligt tryckt in besöket i ett redan fullspäckat schema eftersom hon själv är medlem i förbundet.
– Det är ett förbund som verkligen har utvecklats under de 20 år som jag varit medlem. Som har vuxit och blivit en starkare part på arbetsmarknaden. Det har varit roligt att få följa den resan även om jag i huvudsak gör det genom tidningen.
Läs även: Kraftig ökning av stressjukdomar bland akademiker
Just nu är civilekonomer efterfrågade, arbetslösheten låg, men samtidigt kommer larmrapporter om övertid, sjukskrivningar och stressjukdomar.
– Det är klart att för många ekonomer har den nya tekniken inneburit att arbetslivet blivit mer pressat. Det blir svårare att stänga av, man är tillgänglig hela tiden och kanske också förväntas att vara tillgänglig hela tiden. Det skapar en underliggande press, konstaterar Magdalena Andersson.
Att arbetsmiljöfrågorna fått en allt större plats på dagordningen förvånar inte finansministern. När arbetslösheten sjunker ökar utrymmet för att diskutera den typen av frågor med arbetsgivarna.
– Och det tycker jag är väldigt bra, säger hon.
– Vi startar också en ny myndighet (red: myndigheten för arbetsmiljökunskap som ska ligga i Gävle) för att lyfta det arbetet, tillägger hon.
Läs även: Gränslösa arbetslivet nästa stora utmaning
Globaliseringen och den snabba tekniska utvecklingen har också medfört andra förändringar. Den snabbt växande gigekonomin med allt fler konsulter och många egenanställda har ställt fackförbunden inför nya utmaningar.
Regeringen har tillsatt en utredning för att se över f-skattesystemet. En sak som tittas på är kravet på att ha fler än en uppdragsgivare.
– Jag tycker att det är helt orimligt om företag säger upp personal och sedan bara är beredd att ge uppdrag om de arbetar som egna företagare. Då flyttar man över hela den ekonomiska risken på den som egentligen är anställd och det är inte så det ska fungera. Det är oacceptabelt. Men jag är inte säker på att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna ser det här problemet och är beredda att göra en lagstiftningsförändring.

Läs även: Äldre ekonomer ratas systematiskt
Även om arbetslösheten är låg generellt finns det vissa grupper som har det tuffare än andra. Det gäller till exempel de äldre ekonomerna. Civilekonomen har med statistik kunnat visat att åldersdiskrimineringen inom ekonomyrket är påtaglig. Magdalena Andersson håller med om att det är ett problem.
– Vi har i Sverige en syn på åldrande som är väldigt underlig. Det behövs en attitydförändring rakt igenom samhället om hur man ser på åldrande och möjligheten att bidra långt upp i åldern.
Möjligheten att utvecklas under yrkeslivet behöver också underlättas. Magdalena Andersson trycker på arbetsgivarnas ansvar att se till att möjligheten finns att bygga på sina kunskaper så att man inte sitter med en föråldrad kompetens när man passerat 50-strecket.
Läs även: Ekonom – så säkrar du upp din framtid
– Här diskuterar vi ökade krav på universitet och högskolor att kunna ge kompletterande utbildningar. Nu är det ett väldigt fokus på de 3–5 år man ska läsa i 20-årsåldern, men man bör kanske ha lite mer fokus på kurser som kan läsas parallellt medan man jobbar. Den tekniska utvecklingen går fort och behovet att bygga på kunskaper under yrkeslivet kommer att öka.
En annan utmaning är att få utlandsfödda ekonomer i jobb, något som arbetsgivare som anställer ekonomer hittills varit sämre på än i stort sett alla andra branscher. Varför kan man fråga sig?
– Det är svårt för mig att veta hur arbetsgivare tänker, men ett område där många andra börjar tänka lite nytt är språket. Man kanske inte behöver kunna så mycket svenska direkt från början utan kan lära sig svenska på jobbet, säger Magdalena Andersson.
Läs även: Extra tufft för utrikesfödda ekonomer
Kommer Magdalena Andersson att vara Sveriges mäktigaste civilekonom även efter valet? Hennes företrädare, Anders Borg, tror att hon siktar ännu högre. ”Det är svårt att värja sig från intrycket att Anderssons agerande ytterst handlar om ambitioner att ta över partiledarposten efter valet 2018”, skrev Borg i ett inlägg på Facebook.
”Mig veterligen är Anders Borg inte en tankeläsare”, är Magdalena Anderssons snabba replik.
– Jag har inga ambitioner att bli partiledare. Jag trivs fantastiskt bra med att vara finansminister, det är det som passar mig och min personlighet. Om Stefan Löfven är fortsatt statsminister efter valet är det helt upp till honom att utse sin regering. Jag kommer med glädje att ta den uppgift som min partiledare pekar ut åt mig.
Läs även: Ulf Kristersson fjärde raka civilekonomen som styr moderaterna
Magdalena Andersson om ...
… oron på bostadsmarknaden.
– Om priserna hade fortsatt att stiga och hushållens skuldsättning fortsatt att öka så hade det varit bekymmersamt, så en avmattning är i grunden sunt. Men avmattningen måste bli balanserad och vi följer naturligtvis utvecklingen de kommande månaderna.
… Nordeas flytt av huvudkontoret.
– De vill vara i ett land som är en del av bankunionen och det är ett relevant argument. Däremot har de haft svårt att motivera flytten ekonomiskt. Det är heller inte den utveckling vi sett. Tvärtom finns en tendens att företag som flyttat ut, nu flyttar tillbaka till Sverige och till Europa.
… IT-jättarna skatteplanering.
– Naturligtvis är det helt oacceptabel att väldigt framgångsrika företag som tjänar väldigt mycket pengar har ytterst avancerade skatteupplägg i syfte att försöka undvika att betala skatt. Däremot ligger det inte nödvändigtvis i Sveriges intresse att skatten ska betalas där tjänsten konsumeras, eftersom vi är ett land som exporterar väldigt mycket, både varor och tjänster, men också är stora inom IT.
… den svenska modellen.
– Länder som misslyckats med omfördelningen har fått en backlash där folk uttrycker ett legitimt missnöje som får politiska konsekvenser som stavas Trump och Brexit. Det har fått näringslivets ledare att intressera sig för hur man kan göra på ett annat sätt och därför riktas nu allt fler blickar till Sverige som lyckats kombinera hög tillväxt, hög sysselsättning och hög jämlikhet.
… behovet av en ny skattereform.
– Det har jag tyckt behövs i ett decennium. Skattesystemet har blivit väldigt krångligt. Det krävs enkla och tydliga regler, så att man förstår vilken skatt man betalar och varför. Sedan behöver vi också diskutera hur kombinationen skatt på arbete och konsumtion och kapital ser ut.
… att det snart är valår.
– Det känns absolut att det börjar närma sig. Det är naturligtvis väldigt roligt, eftersom det är demokratins höjdpunkt., men det är också viktigt att komma ihåg att demokrati är mycket mer än att bara gå och rösta var fjärde år.
… vilka de stora valfrågorna kommer att bli.
– Jobben är alltid en stor fråga. Och välfärden naturligtvis. Men också tryggheten, inte minst i form av trygghet på gator och torg.
Magdalena Andersson
Ålder: 50 år.
Bor: Nacka.
Familj: Maken Richard Friberg, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan, två tonårsbarn.
Utbildning: Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Examen 1992.
Gör: Finansminister sedan 2014.