Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Leende brun kvinna med afrofrisyr och runda glasögon håller fram ett cv.

Så lyfter du ditt cv med hjälp av extrajobbet

Hur ska du bygga upp ett bra cv? – Börja med att lista dina extrajobb, alla erfarenheter räknas, tipsar Emma Waldo, marknadsförare för studenter på Civilekonomerna. Här är hennes bästa tips. 

Många studenter drygar ut ekonomin genom att jobba extra på sommaren eller under hela året. Och det finns gott om jobb för den som vill och kan. Som ekonomstudent behöver du skapa en cv inför första jobbet efter examen. Börja med att inkludera de extrajobb som du haft, alla erfarenheter räknas i en nybakad ekonoms cv.

Läs mer: Om studenters ekonomi

Leende blond tjej med långt hår.
Emma Waldo

– När du söker ditt första jobb så konkurrerar du ju med andra på samma nivå. Oavsett om du jobbat i butik eller på café så kan det visa att du är stresstålig, har energi och social kompetens. Du kan även lyfta fram ditt intresse av ett visst område, där du jobbat extra,  säger Emma Waldo.

Tänk därför gärna strategiskt. För den som till exempel siktar på ett arbete inom detaljhandeln efter examen, kan det vara en idé att extraknäcka i en butik.

”Det är ju inte heller fel att berätta att du jobbat på golvet i ett företag som du senare söker ett ekonomjobb hos.”

Nästa råd är att be om skriftliga referenser från arbetsgivarna. Var tydlig med vad du vill att dina referenser ska beskriva och intyga. Ett intyg som berättar att du jobbade på café och var glad och uppskattad säger ju inte så mycket. Men en referens som beskriver dina prestationer och de resultat de ledde till har en annan tyngd. Du kan använda referenserna när du söker jobb eller lägga dem direkt på din Linkedin-profil.

– Jag tycker att man ska börja bygga sin Linkedin-profil från det att man fått sitt första extraknäck som student. Här kan du även be både arbetsgivare och andra kontakter att intyga dina kompetenser. Profilen ger dig möjligheter att snabbt bygga upp ett kontaktnät och förkovra dig i olika grupper.

Läs även: Boosta din Linkedin-profil

Emma Waldo påminner även om att studentkårer och föreningsliv innebär en möjlighet att bygga ett starkt cv.

– Engagemang från såna sammanhang är bra att ha med i ditt cv. Det kan innebära att du får möjlighet att skaffa dig kompetens som du normalt inte får som student, till exempel som projektledare. De här erfarenheterna kan också visa att du är en social person med starkt driv – nog så viktigt när du söker ditt första ekonomjobb.

Läs också: Råd till nya studenter – engagera er

3 TIPS FÖR ETT BRA CV

  1. Ta med alla jobberfarenheter i ditt cv. Allt räknas när du söker ditt första ekonomjobb.
  2. Be om tydliga referenser, om du vet vilken roll du siktar på kan du vara ännu tydligare när du kontaktar dina arbetsgivare.
  3. Engagera dig. Studentkårer och föreningsliv ger dig möjlighet att skaffa dig kompetens som du annars inte skulle få. Du visar dessutom att du har intressen och är en social person. 

 

EMMA WALDO, 23

Bor: I Stockholm.
Bakgrund: Ekonom med inriktning retail management från Handelshögskolan i Stockholm ”Jag är extra intresserad av mötet mellan business och psykologi.”
Extraknäck: ”Jag arbetade extra i familjeföretaget, med ekonomin och papper. Det gav mig insikter redan under gymnasietiden i hur det är att jobba.”
Motto: ”Allt löser sig, faktiskt, min erfarenhet är att de allra flesta sakerna som man stressar upp sig över ordnar sig med tiden.”

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se