Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Erik Fernholm, hjärn- och lyckoforskare. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Lyckoforskaren om jakten på mening

Arbetsplatsen och samhället är inte längre kompatibla med vad vi som individer värderar och strävar efter. Det menar hjärn- och lyckoforskaren Erik Fernholm.

Nu lämnar vi Civilekonomen och går över till Akavia Aspekt. Du kan läsa hela artiklen om Erik Fernholm här. 

Folkhälsomyndighetens årliga siffror visar att allt fler svenskar lider av psykisk ohälsa och att hela 18 procent av befolkningen i dag går på antidepressiva läke­medel, ångestdämpande eller sömn­medel. Enligt Erik Fernholm kan en förklaring vara att vi i allt större utsträckning inte trivs på arbetsplatsen. 

– Vi vet i dag att enbart 14 procent av svenskarna känner sig engagerade i sitt arbete, säger han. 

Planera för en känslomässig höst

Han menar att när vi människor har arbetsuppgifter som exempelvis går ut på att stärka kunder som inte är på samma ideologiska plan som oss själva, eller sälja produkter vi inte själva står för, bidrar vi till att skapa ett samhälle vi inte tror på. Det får oss att uppleva en känsla av meningslöshet. 

– Det här är också ett systemproblem vi har i samhället. Allt fler inser att arbetsplatser och samhället behöver förändras för att bli hållbara. Som enskild individ känner många att dessa frågor blir viktigare – men de blir samtidigt ofta övermäktiga, vilket gör att vi känner oss hjälplösa.

För företag är ofta de stora målen en ökad marknadsandel, att avancera, ge avkastning eller bli störst. För att möta individers behov av mening och samtidigt lösa vår tids stora samhällsproblem behövs ett skifte i prioritering, menar han. 

– I dag längtar hela generationer efter att arbeta för de företag och organisationer som tjänar samhället bäst, inte de som tjänar mest i ekonomiska termer. Företagen har, precis som samhället och – tyvärr – många ledare, inte hunnit med i den här utvecklingen.

Micael Dahlen: Om vägen till lycka

 

Medarbetarens tur att stiga fram

 

Mjuka värden nästa stora trend för framtiden ekonomer

Nu lämnar vi Civilekonomen och går över till Akavia Aspekt. Du kan läsa hela artiklen om Erik Fernholm här. 

Den här texten är hämtad ur Akavia Aspekt som är den tidning som ersätter Civilekonomen och Karriär inom kort. 

Mer AI inom bank och finans

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se