Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ung slätrakad man i blå jeanskavaj talar om psykisk ohälsa
Adam Åberg.

Lundaekonomerna mobiliserar mot psykisk ohälsa

Många studenter mår psykiskt dåligt. Under året tar därför Lundaekonomerna ett krafttag med "We Care" för att lyfta problemet. Målet är att fler studenter ska må bra – med sig själva och studierna.

Psykisk ohälsa är en utmaning under studietiden och den ökar bland studenterna, enligt Adam Åberg, ordförande för Lundaekonomerna. 

– Ja, vi ser ett stort och brett problem där fler studenter mår dåligt. Dels är det studiesituationen som orsakar stress och dels är det den höga pressen från näringslivet. Många studenter upplever krav på hur de ”ska vara” för att passa in och få ett bra jobb efter examen. Studenter som är aktiva i olika kår- och nationsaktiviteter känner också att engagemanget går ut över hälsa och skolresultatet.

Läs mer: Med uppdrag att föra din talan

Initiativet ”We Care” är ett försök att vända den negativa trenden. Lundaekonomerna lägger tyngdvikten hela 2019 på att arbeta förebyggande för att minska den psykiska ohälsan. Den synliggörs på föreningens hemsida, samtidigt som man driver frågan om att ha en kurator närvarande på skolan. Föreningen utvecklar också sitt samarbete med hälsomottagningen Studenthälsan, studentprästen samt med aktörer som kvinnojouren.

– Vårt budskap är tydligt, du som mår dåligt är inte ensam, det finns professionell hjälp att få,  vi visar var och hur. Genom att avdramatisera problemet så kan vi förhoppningsvis få fler att ta första steget och söka hjälp.  

Målet är att få studenterna att prioritera sitt välmående i första hand, skolan i andra och engagemanget i tredje hand. 

Läs om: Stressignalerna du ska se upp med

Nu hoppas Adam Åberg på en bredare diskussion om studenters psykiska ohälsa i samhället. En debatt som i förlängningen även borde beröra näringslivet.  

– Jag tror detta ansvar faller på oss alla i samhället, även såklart på arbetsgivare. Med en ökad konkurrenskraft på marknaden är trycket från oss sökande större än någonsin. Lösningen på detta är inte enkel, men jag tror att det börjar med att arbetsgivare och vi alla vågar prata om att problemet finns. Det gäller att vi alla vågar ta första steget i detta viktiga samtal för att finna vägen framåt. Jag tror även att företag gynnas vid sina besök på skolor om de vågar prata mer om detta växande problem samt ge deras syn från näringslivet på det hela.   

Läs också: Anmälningar om stress ökat 


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Även du som är student har nytta av att vara med i facket. Läs mer om att bli medlem och vad facket kan göra för dig.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se