Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
kvinna superhjälte kontorskläder spanar i fjärran Johan Thesslin locka fram

Locka fram medarbetarnas superkrafter

Det är inte lönen som gör att vi presterar, det krävs helt andra verktyg. Men vilka och hur ska man använda dem? De frågorna besvarar ledarskapsutvecklaren Johan Thesslin.

Allt fler chefer upptäcker att det inte är lönen som gör att vi presterar på jobbet. För att få motiverade och högpresterande medarbetare krävs fler verktyg än lönesättning en gång per år. Det är utgångspunkten för ledarskapsboken Lön och Motivation (Liber), av AnnCharlotte Bretan och Johan Thesslin. De är lönexperter och ledarskapsutvecklare med lång erfarenhet. 

svartvin man Johan Thesslin locka fram superkraft ur medarbetare
Johan Thesslin.

– Människor behöver känna sig kompetenta och vara i ett meningsfullt sammanhang. De ledare som klarar av att hantera de behoven får medarbetare som mår bra, är mer motiverade och presterar bättre. Utmaningen för många chefer är att koppla lönesättningen till det som händer i vardagen, säger Johan Thesslin.

Läs mer: Ledarskapet avgör arbetsmiljön

Det gäller att se helheten med både verksamheten och individerna på arbetsplatsen. 

Författarna har utvecklat begreppet belöningsfilosofi som består av tre former av belöningar som du kan använda som chef. – Vi ville hitta ett begrepp, ett förhållningssätt som fångar vad chefer kan göra för att skapa förutsättningar för prestation. 

  • Psykologiska belöningar handlar om att tillgodose individens behov. Chefen behöver lära känna sina medarbetare för att förstå vad som driver dem. Låt individen påverka hur saker görs. Se medarbetaren och vad den gör på arbetet. 
  • De sociala belöningarna handlar om arbetsklimat och sammanhang. Här kan du tänka som chef att det handlar om samarbete och känsla för det gemensamma hos arbetsgruppen. Att måla en attraktiv bild av verksamheten som gör att människor vill gå dit. Att regelbundet återbesöka verksamhetens varför.
  • Monetära belöningar rymmer lön och andra monetära ersättningar. Lönesättning är ett av flera verktyg för att uppmuntra och bekräfta önskade beteenden. Rekommendationen är att chefen är transparent med hur lönesättningen går till och vad individen kan göra för att påverka sin löneutveckling. 
  • De sociala och psykologiska belöningarna är grunden i belöningsfilosofin. Genom att lyssna, ställa öppna frågor och vara nyfiken får du som chef medarbetarna att känna sig sedda och uppskattade. Det är belöning i vardagen. Om du dessutom är öppen och visar att du inte har svar på alla frågor så bygger du tillit, enligt Johan Thesslin. 

Läs även: Första hjälpen för chefen

Hur ska chefen hinna med?

– Ja, den frågan får vi ibland. Idag är medarbetarna lika med verksamheten. Och genom att investera tid i att utveckla dem så utvecklas verksamheten. Forskningen visar att människor som mår bättre, presterar mer  och därmed gynnas både individen och verksamheten. 

Läs också: Fem saker som en bra ledare gör

3 tips för att locka fram det bästa hos medarbetarna:

  1. Pay attention. Var nyfiken på alla medarbetare, ställ öppna frågor och visa att du bryr dig – i vardagen.
  2. Berätta varför verksamheten finns och gör si eller så. Låt medarbetarna vara delaktiga i att lösa verksamhetens utmaningar.
  3. Belöna de beteenden i vardagen som du vill se mer av. Här kan du använda lönesättning som ett av flera verktyg. 

  

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se