Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Många ljuger – då blir referenser allt viktigare

Sex av tio rekryterare upplever att kandidaterna ljuger, eller sockrar sin cv. Fyra av tio rekryterare har avbrutit en rekrytering för att adepten underlåtit att säga sanningen.

Kompetensförsörjning är en stor utmaning för företagen och ärliga och pålitliga medarbetare är så klart avgörande för företagens framgång. Enligt en rapport från Global Talent Competitiveness Index (GTCI) som årligen undersöker hur olika länder klarar av att locka, utveckla och behålla talanger så ligger Sverige på plats nummer fem globalt, och Stockholm är tvåa i världen. Men många som söker jobb friserar sina kunskaper, kanske i hopp om att lära nytt på ett nytt jobb och därmed dölja det de inte kan. Företag som gör bakgrundskontroller på kandidaters historia i sociala medier vid en anställningsprocess har blivit vanligt. Men kan man verkligen lita på vad som står där?

Läs också: Är du lämplig som referens?

– En noggrann referenstagning kräver så klart att arbetsgivaren lägger ned tid, träning och insikt i vad man egentligen vill veta om kandidaten. Ordentligt genomfört kan det bli ett av de mest användbara verktygen i rekryteringsprocessen, säger Lotta Andersson, näringspolitisk expert vid Stockholms Handelskammare.

I en rapport från Stockholms Handelskammare så har nästan 60 procent av de som sitter i rekryteringsförfarande upplevt att kandidater förvanskat uppgifter om sig själva i en rekryteringsprocess. De konstaterar också att fyra av tio företag (43 procent) vid ett eller flera tillfällen, efter bakgrundskontroll, råkat ut för att en kandidat uppgett så felaktiga uppgifter eller undanhållit så relevant information i en rekryteringsprocess att de valt att inte gå vidare med kandidaten.

Läs också: Så hittar headhuntern dig

– De uppgifter som är vanligast att förvanska är erfarenheter, tidigare lön och examen. Lite drygt tio procent undanhåller även brottsdomar i sina jobbansökningar.
– Det här ställer ju krav på att företagen verkligen följer en ordentlig rekryteringsprocess och inte hoppar över något steg i sina bakgrundskontroller, eftersom det har visat sig att det är lite vanligare att sockra ett CV på LinkedIn än på ett pappers CV. Kanske eftersom ett digital CV är öppet för alla (om man vill) att ta del av, så stärker det nog känslan av vikten med ett uppbiffat CV för att se bra ut på nätet, säger Lotta Andersson.

Tror du det bäddar för ett återinträde av cv på papper?

– Jag tror inte att det är en tillbakagång till pappers CV:et som vi ser, utan snarare fortsatt utveckling mot digitala verktyg som gör att kandidater kan söka jobb enklare och snabbare med endast ett knapptryck på telefonen. Likt tjänster som LinkedIn, säger Lotta Andersson.

Läs också: Elva heta trender inom rekrytering

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se