Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Linköpings Universitet plockar professor från Handels

Linköpings universitet installerar Karl Wennberg som ny professor i företagsekonomi. Han satt tidigare i en motsvarande position på Handelshögskolan i Stockholm.

Karl Wennbergs forskning försöker förklara hur entreprenörsskap påverkar samhället. Genom att undersöka under vilka förutsättningar entreprenörer kan ta lärdom av tidigare företagsstarter, utmanar han uppfattningen att många entreprenörer misslyckas. Han menar att det är fel att tala om misslyckanden då de är del av de entreprenöriella processerna, utan istället tala om lärdomen av tidigare floppar och vad de leder till.

Karl Wennberg har också tittat på hur företagande i olika länder påverkas av kulturella faktorer.

Nu får du en heltidstjänst med fokus på organisations – och entreprenörskap på Linköpings Universitet. Du satt för inte så länge sedan på Handels i motsvarande position, varför bytte du lärosäte?

– Jag har undervisat och forskat i relaterade frågor vid Handelshögskolan i Stockholm och före det vid Imperial College i London. Vid LiU tycker jag det finns stora möjligheter kring samarbetet mellan olika avdelningar som jag inte upplevt på tidigare arbetsplatser – tvärdisciplinaritet är en tradition som funnits sedan universitetet skapades.

Läs också: Hon blir ny professor i företagsekonomi

– Jag tror och hoppas att vi kommer kunna göra ännu mer och bättre forskning och utbildning i entreprenörskap – ett område där det faktiskt finns en rätt lång tradition på olika avdelningar vid LiU.

Du tycker att en företagsekonom ska verka gränsöverskridande mellan diciplinerna. Varför är det viktigt?

– Detta är specifikt intressant för mig som företagsekonom då företagsekonomi egentligen är en verktygslåda med perspektiv från ämnen som statsvetenskap, psykologi, sociologi och nationalekonomi.

– Jag tycker att en god företagsekonom – speciellt någon intresserad av entreprenörskap – bör ha en basal förståelse för samtliga dessa ämnen och hur de kan förklara specifika frågor som civilekonomer behöver hantera.

Karl Wennbergs forskning har förekommit i offentliga utredningar och policydiskussioner i Sverige och utomlands.

Läs också: Handelshögskolan vinnare i SM i ekonomi igen

Karl Wennberg

Född: 1978, Uddevalla.

Utbildning/karriär: 2009 Ek dr i företagsekonomi vid Handelshögskolan Stockholm, 2009-2010 Researche Associate Imperial college. 2010 Lektor, 2011 docent, 2015 professor vid Handelshögskolan i Stockholm. 2016-1018 Gästprofessor vid Linköpings universitet, 2018 professor Linköpings Universitet.

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se