Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Fasaden på Linköpings Universitet

Linköping populärast bland sökande till civilekonomprogrammet

Linköpings Universitet hade flest förstahandssökande till civilekonomprogrammet 2018 bland landets lärosäten. När det gäller de generella ekonomprogrammen hamnade Göteborgs Universitet i topp. Det visar Universitetskanslersämbetets Årsrapport som släpptes i början av sommaren. 

I sin Årsrapport för 2018 samlar Universitetskanslersämbetet statistik om högskolesektorn och de trender som genomsyrar högskolevärlden. Siffrorna visar att både civilekonomutbildningen och de generella programmen med inriktning företagsekonomi, handel och administration hade färre förstahandssökande jämför med året innan. Höstterminen 2018 hade civilekonomprogrammen 2 392 sökande, en minskning på 1 procent. De generella ekonomprogrammen hade 18 496 sökande höstterminen 2017, en minskning på 8 procent. 

Läs mer: Svenska ekonomutbildningar på topp

Blond slätrakad man med glasögon från Linköpings Universitet
Henrik Nehler.

– Den generella trenden är att färre unga söker när arbetsmarknaden är god. Det är ju över 90 procent unga som är förstahandssökande till samtliga av våra ekonomiska program, berättar Henrik Nehler, programansvarig för civilekonomprogrammen vid Linköpings Universitet.

Lärosätet toppar UKÄ:s lista över skolor med flest förstahandssökande till sina civilekonomprogram, med 704 sökande jämfört med 428 sökande till Umeå Universitet och 269 sökande till Linnéuniversitet.  

– En avgörande anledning till vår popularitet är att studenterna upplever att de vet vad de får hos oss. Vi har en lång erfarenhet av att integrera olika kurser och erbjuder en närhet mellan olika ämnen, men också mellan lärare och studenter. Samtidigt har vi haft massor med duktiga studenter som vunnit många tävlingar och varit skickliga i arbetslivet, vilket genererat ett gott renommé. 

Läs också: Göteborg vann SM i Ekonomi 2019

Vad gäller generella program med inriktningen Företagsekonomi, handel och administration så toppas listan från UKÄ av Göteborgs Universitet med 2 072 sökande, följt av Lunds Universitet med 2 025 sökande och Uppsala Universitet med 1 705 sökande. 

Årsrapporten visar också att av förstahandssökande till civilekonomprogrammet höstterminen 2018 var 46 procent kvinnor och 54 procent män. Men till de generella programmen med inriktning företagsekonomi, handel och administration så sökte fler kvinnor än män, här var fördelningen 58 respektive 42 procent.

– Det är en relativt jämn fördelning mellan könen om man slår ihop våra samtliga ekonomprogram. En möjlig anledning till att fler kvinnor söker till de generella programmen är att de kräver ett större språkintresse, då man läser en del ekonomiska kurser på språk som spanska, tyska och franska, kommenterar Henrik Nehler. 

Läs om: Handels engelska kandidatprogram  


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Vet du att som student kan du få gratis medlemsskap hos oss? Du får då tillgång till cv-granskning, studentlitteratur i Bookboon och lönerådgivning. Här kan du också läsa om vilka ekonomiutbildningar som finns och möjliga karriärvägar.

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se