Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Illustration av svarttecknad profil av ung man mot Kleinblå bakgrund symboliserar mindfulness

Lindra coronastress med mindfulness

I tider som denna med beordrad eller självvald isolering och ett yttre hot, kan en blick inåt vara ett sätt att hantera stress på jobbet, enligt forskare på Handelshögskolan i Stockholm.
Gråhårig man med långt skägg i blå skjorta talar om mindfulness
Lasse Lychnell.

— Mindfulness minskar inte bara stress, utan kan förbättra arbetskapaciteten, menar handelsforskaren Lasse Lychnell.

Han stödjer sig på sin forskning om hur mindfulness på arbetsplatser har påverkat stressnivåer, humör bland medarbetarna, hur nöjda medarbetarna är med sina arbeten, proaktivitet och hur väl de utför sin uppgifter.

Idag erbjuder många företag mindfulnessaktiviteter som ett friskvårdsalternativ. Chefer använder det som stressdämpare, som en hjälp att fokusera och hitta balans mellan jobb och hemliv.

Tid för hjärnfokus

Lasse Lychnell tror att mindfulness fungerar för många. Däremot bör man inte se mindfulness som en värktablett eller snuttefilt för att slippa hantera en ohållbar tillvaro. Han tror inte heller på mindfulness som beordrats uppifrån, utan var och en ska tillämpa det av fri vilja. Däremot kan företag underlätta för dem som vill pröva det.

– Det är också möjligt att använda enkla informella tekniker i ett team, som att man tar en minut och bara fokuserar på andning innan ett möte börjar, för att lugna sinnet och släppa den föregående aktiviteten, säger Lasse Lychnell. Även om det inte nödvändigtvis är mindfulness kan de ha positiva effekter.

Konsten att ta en paus

Lasse Lychnell ägnar sig åt mindfulness både som forskare och utövare. Han är certifierad mindfulnessinstruktör, och på sin arbetsplats, Handelshögskolan i Stockholm var han en av initiativtagarna till Mindful Mondays. Det började 2017 efter ett samtal med en av hans studenter Elin Wiklander, också hon mindfulnessinstruktör. De vill undersöka hur 20 minuter mindfulness varje måndag skulle påverka studenthälsan på skolan. Experimentet växte och omfattar idag studenter, personal, lärare och alumner.

Enligt Lasse Lychnell har pandemin ökat intresset för mindfulness, i takt med oron för egen och andras hälsa, stress, isolering och hotet om arbetslöshet.

— Mindfulness handlar om att vara med sig själv och sina tankar, så det passar utmärkt i dessa dagar.

Var snäll mot dig själv

 

 


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se