Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Blond kvinna med långt hår klädd i svart talar om ledarskap
Karin Zingmark.

Ledarskap med mod att förändra

Förändring har blivit standard. Men en lyckad förändringsresa kräver rak kommunikation, tillit – och modiga ledare. Karin Zingmark berättar i boken Maxa Modet (Liber) hur ledare kommunicerar för att skapa trygga medarbetare.

Vi lever i en tid när förändring blivit mer regel än undantag. Digitalisering, automatisering och globalisering driver fram ändrade villkor överallt. Och det går snabbt. Men människor är människor, oavsett hur mycket förändring som krävs. Karin Zingmark har därför skrivit boken Maxa modet (Liber) som stöttar ledare i kommunikationen.

Så hänger du med i förändringstempot

— Människor behöver känna sig sedda och bekräftade, annars blir det ingen framdrift. Rädda människor till och med motverkar förändring. Framgångsrik kommunikation skapar tillit.

Vilka är verktygen?

— Det är viktigt att alla enas om verksamhetens syfte och värderingar, för de bildar ankaret i förändringsarbetet. De som leder behöver också ta fram gemensamma mål som alla medarbetare kan enas om och fira tillsammans. För det tredje så bjuder ledare in till dialog framför att ensidigt informera.

Hänger dagens ledare med?

— Nej, förändringstakten har blivit snabbare, men ledares kunskap om hur människor fungerar har inte ökat i samma takt. Att leda så att medarbetarna känner tillit och vill engagera sig kräver mycket mer än att bara bestämma i ledningsgruppen och sedan informera.

Du menar att ledarskapet också måste förändras?

— Ja, ett modernt ledarskap hjälper medarbetarna att gemensamt hitta en väg framåt. För att klara det så krävs som sagt att man vågar visa sig sårbar och be om hjälp från sitt team.

Vad är utmaningen?

— I förändring blir vi rädda och då kan härskartekniker och annat dåligt beteende frodas, vilket skapar ett enormt energi-tapp. En ledare behöver känna till det här för att kunna ta tag i konflikterna innan de går över styr.

Chefen behöver möta människan bakom konflikten

Har inte medarbetarna också ett ansvar?

— Självklart, hur kul är det att sitta och gnälla? Du som medarbetare behöver också vara proaktiv och lösningsorienterad.

Vad blir vinsterna med bättre kommunikation?

—Ökat engagemang och bättre resultat i förändringsarbetet. Enda invändningen är att engagerade människor kan jobba för mycket, så här måste ledaren var uppmärksam på medarbetarnas arbetsbelastning.

Vad hoppas du att läsarna tar med sig från din bok?

— Min ambition är att lyfta vad som krävs för att kommunicera så att människor trivs och vill medverka. Boken är därför fylld med praktiska exempel och tips och trix på hur man kan agera. Målet är ju ytterst att skapa välmående i organisationen.

Dålig arbetsmiljö en dyr historia


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

 

Karin Zingmark, 45

Familj: Man och två döttrar.
Bor: I Stockholm.
Bakgrund: Har läst internationella ekonomprogrammet med tysk inriktning vid Lunds Universitet har därefter arbetat som kommunikations- och marknadschef inom media och it/techbranschen. Karin Zingmark är författare till böckerna Maxa snacket samt Maxa modet, båda Liber och arbetar idag som moderator, talare, styrelseledamot och rådgivare.
Om fackförbund: ”Fackförbunden kan spela en stor roll i att underlätta och stötta olika förändringsresor i arbetslivet genom att samarbeta med arbetsgivarna.”

Mer från:

Mer på civilekonomen.se