Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Led dig själv – sedan andra

Det är inte bara du som är chef som kan behöva leda medarbetare. Också som projektledare eller som kollega med ökat ansvar kan andra i ditt team behöva styrning. Men om du ska kunna leda andra behöver du först och främst kunna leda dig själv.

Det är inte bara du som är chef som kan behöva leda medarbetare. Också som projektledare eller som kollega med ökat ansvar kan andra i ditt team behöva styrning. Men om du ska kunna leda andra behöver du först och främst kunna leda dig själv, för om du inte klarar av att leda dig själv kan det bli knepigt att leda andra. Kommunikationskonsulten och managementdoktoranden Nicolas Jacquemot är aktuell med boken Självledarskap – konsten att hitta rätt i livet och på jobbet (Natur & Kultur).

Han anser att för att kunna prioritera rätt, se möjligheter, strukturera sin vardag och planera sin utveckling så behöver man självledarskap. 

Vad är självledarskap? 

– Självledarskap handlar om konsten att leda sig själv. För att kunna göra det behöver man bli medveten om sina värderingar, önskningar och mål. Men man behöver också ha fokus och uthållighet.

Varför är det viktigt att leda sig själv?

– Det korta svaret är: För att få någonting gjort överhuvudtaget. Det lite längre svaret är: För att kunna se möjligheter, strukturera sin vardag och planera sin utveckling. Det är färdigheter som man har nytta av både på ett personligt plan och i jobbet.

Läs också: Integritet – chefens bästa verktyg

Vilket är det vanligaste misstaget man gör om man misslyckas med att leda sitt eget arbete?

– Man kanske inte har satt upp mål för vad man vill uppnå. Eller så har man inte lagt upp en strategi för hur man ska nå dit. Men man kan också tappa fokus på vägen, vilket inte är så konstigt. När saker pockar på uppmärksamhet i stunden är det svårt att lyfta blicken. Stress försämrar också förmågan att leda sig själv.

Berör det här bara chefer, eller har medarbetare också nytta av självledarskap?

– Jag tror att alla har nytta av självledarskap, i synnerhet i ett arbetsliv som alltmer vilar på frihet, eget ansvar och initiativtagande. Det ställer krav på förmågan att leda sig själv.

– Många tycks också gilla det. När Great Place to Workhäromåret rankade Sveriges bästa arbetsplatser framkom att de mest uppskattade arbetsplatserna kännetecknas av just självledarskap.

Varför behöver man ha självkännedom om det bara handlar om leda sig själv?

– För att man behöver fungera tillsammans med andra. På jobbet är självkännedom viktigt för att ha koll på hur man jobbar bäst. Det är också viktigt när man sätter samman olika arbetsgrupper, för att veta vad man själv och andra kan bidra med, sina styrkor och svagheter. Självledarskap banar väg för teamledarskap.

Läs också: Kasta av dig offerkoftan och se möjligheterna

I avsnittet om självkontroll tar du upp det så kallade Marshmallowtestet. Testet har på senare år fått kritik, bland annat för att för att det handlade om barn med olika socioekonomisk status, något man inte tog hänsyn till. Tycker du ändå att det är användbart?

– Det är svårt att kringgå Marshmallowtestet när man skriver om självkontroll eftersom det haft så stort genomslag. Nyare forskning bidrar dock till en mer nyanserad bild. Min egen övertygelse är att alla kan öva upp sin förmåga och bli bra på självkontroll – oavsett utgångsläge.

Om man har för mycket självkontroll, är inte risken då att man bara blir stiff och trist?

– Jo, verkligen! I många sammanhang är det viktigt att släppa på kontrollen – i synnerhet om man vill att livet ska bli mer spännande och oförutsägbart. I mitt fall ledde det till att jag sa upp mig från en trygg anställning med bra lön och förmåner för att bli frilans. Det har jag aldrig ångrat.

–Samtidigt behöver man kunna koppla på självkontrollen när det behövs för att uppnå ett mål i jobbet eller i karriären. Självkontroll handlar om att kunna skjuta upp impulser i stunden för en större belöning längre fram, och det är en viktig förmåga på många livsområden.

Till sist, hur ser det ut med din egen självkännedom? Om du ska beskriva dig själv – är det samma Nicolas som din familj och vänner eller kollegor skulle ge?

– Både ja och nej, tror jag. Många ser mig nog som arbetsam och uthållig och den bilden har jag väl också själv. Vad en del kanske inte vet är att min främsta drivkraft är att ha roligt. Det är ett slags inre behov som styr mig. Utan vardagsglädje skulle jag vara mycket omotiverad.

Läs också: Tio tips och åtta fällor för den coachande ledaren

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se