Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Snowboardåkare hoppar ut för en ramp och utmanar sin rädsla

Låt inte rädsla styra dina beslut

Att ta en chans är ibland mycket obehagligt. Men att alltid ta den säkra vägen kan hämma dig på sikt. Med två övningar kan du bli bättre på att avgöra vilka risker som är värda att ta – och utmana din rädsla.

Amy Morin, psykoterapeut och författare till boken 13 Things Mentally Strong People Don’t Do, anser att vår hjärna ständigt försöker få oss att undvika risker. Att utsikten till framgång är så liten att det inte är värt besväret. Men alla risker behöver inte vara farliga. Hon föreslår två övningar man kan göra för att inte låta rädsla styra ens liv.

Så avslöjar du bluffsyndromet

  • Hitta balans mellan logik och känsla

— Alltför ofta utgår vi från att vår rädsla för något är direkt relaterad till hur farliga saker är, menar Amy Morin i nättidningen Inc. Men det är ett felaktigt sätt att bedöma risk.

Som exempel nämner hon att många är mer rädda för att tala inför en grupp, än för att köra bil, olycksstatistiken till trots.

Övningen går ut på att man tar ett par minuter och funderar på den faktiska risken man utsätter sig för. Vad är det värsta som kan hända. Vad får det för konsekvenser och hur kan jag hantera dem?

Utvecklas med medkänsla

  • Gör något för att minska risken

Ofta tänker vi för mycket på att vi är rädda för att misslyckas, istället på vad vi kan göra för att undvika det.

Övningen går ut på att hitta sätt att öka chansen till framgång, istället för att misslyckas. Gäller det ett offentligt tal, kan man till exempel öva inför en liten grupp.

— Att vara rädd är inte fel, anser Amy Morin. Känn rädslan, men låt den inte hindra dig. Att ta övervägda risker är ett bra sätt att bygga mentala muskler. Det krävs övning, men det kommer att öka dina chanser att lyckas markant.

Våga nätverka mer


Annons:

Vid årsskiftet bildade Civilekonomerna och Jusek det nya fackförbundet Akavia.

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se