Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Illustration: Johanna Gustavsson

Långt till jämställdhet på revisionsbyråerna – bara var femte partner är kvinna

Även om andelen ökar är fortfarande endast var femte partner på revisionsjättarna kvinna.

I snitt ligger andelen kvinnliga delägare hos de största svenska revisionsbolagen på drygt 20 procent, enligt tidningen Balans årliga undersökning. Och även om andelen ökar är det fortfarande långt kvar till de 40 procent som krävs för definitionen jämställd.

Läs även: Kraftig ökning av stressjukdomar bland akademiker – värst för kvinnorna

Tempot på revisionsbyråerna är tufft med mycket övertid under vissa perioder. Statistik visar att stressjukdomarna bland akademiker ökar mest bland kvinnorna. Att skapa förutsättningar för att fler kvinnor ska vilja satsa på att bli partners är förstås viktigt. Samtidigt kan själva urvalsprocessen användas för att öka jämställdheten.

Amanda Lundeteg.

– Kvinnorna dominerar på universiteten och bland assistenterna. Men sedan tar det stopp. Företagen måste arbeta långsiktigt med att förändra kulturen och utbilda bort okunskap. Utvärdera och följ upp, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright som jobbar för jämställd rekrytering.

Läs även: Lång och tuff väg för att bli partner på revisionsbyrå

Något som bolagen också säger sig göra. Exempelvis har PwC beslutat att andelen män och kvinnor ska ligga i spannet 40–60 procent vid partnerintag. Att öka andelen kvinnor för att kompensera för en historisk obalans är dock inte aktuellt, enligt vd Peter Nyllinge: Förändringen ska komma underifrån genom att erbjuda samma förutsättningar för kvinnor och män.

Deloitte, har samma strategi, enligt personaldirektör Anna Pontén. När årets nya partners utsågs i juni var tre av fyra kvinnor.

– Det är första gången. Kvinnornas andel är nu 25 procent vilket känns som en viktig tröskel. I dag leds två av våra fyra affärsområden av kvinnliga partners. Men det handlar alltid om att hitta rätt individer, oavsett kön, säger hon.

Men Amanda Lundeteg anser att bolagen bör gå ett steg längre och bedriva positiv särbehandling.

– Är kompetensen densamma hos två kandidater, välj kvinnan, säger hon.

Läs även: Ingen ville anställa en kvinnlig revisor

Anna Pontén.

Anna Pontén menar att fler kvinnliga partner i dag snarare är en marknadsfråga än en jämställdhetsfråga.

– Det är något som förväntas av våra kunder och medarbetare.

Hon är själv ett bra exempel på att det går att kombinera rollen som partner med privatlivet.

  – Man behöver inte jobba mer som partner än om man har en ledande position någon annanstans. Och som partner har du en större frihet att styra din vardag, något jag uppskattade särskilt när barnen var mindre. Ju mer senior du är, desto större möjlighet har du att kunna påverka möten. Din kalender styr.

Läs även: Råd från nyblivna delägare: Säg ja till utveckling

Kvinnliga delägare

Andel kvinnliga delägare 2016 (%)

Mazars 24 %
Grant Thornton 24 %
Deloitte 22 %
KPMG 22 %
PWC 21 %
EY 19 %
BDO 14 %

Källa: Tidningen Balans

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se