Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Låg ingångslön för civilekonomer med bankjobb

Ingångslönen för civilekonomer ligger enligt ny statistik på 27 000 kronor. Men skillnaderna är stora mellan olika branscher. Exempelvis är den betydligt lägre inom bank och revision. Samtidigt höjer Civilekonomerna den rekommenderade ingångslönen.

Fackförbundet Civilekonomerna gör årligen en löneenkät bland sina medlemmar. Den nya lönestatistiken är nu klar och visar att ingångslönen ligger på 27 000 kronor för medlemmar som tog sin examen 2016. Men skillnaderna är stora branschvis och pendlar från 30 000 kronor ner till 25 000 kronor i månaden.

De yrkesområden som sticker ut negativt i statistiken är bemanning (25 000 kronor), bank (25 537) och revision (25 900). I toppen hamnar de nyexaminerade som sökt sig till industrin. De startar med 30 000 kronor i månaden. Hos tjänsteföretag är ingångslönen 29 774 kronor.

Läs även: Störst löneskillnad i finanssektorn

Civilekonomernas löneexpert Sören Lundgren konstaterar att utbud och efterfrågan påverkar även ingångslönerna. Inom revision och bank är konkurrensen om jobben hårdare och därför hålls lönerna nere. Inom bemanning är löneläget generellt lägre, vilket också påverkar lönerna för nyexaminerade.

– Att ingångslönerna inte omfattas av den årliga lönerevisionen spelar förstås också roll. I stället för att följa avtalsrörelsen blir utfallet lite mer slentrianmässigt, säger Sören Lundgren.

Civilekonomerna anpassar löpande den rekommenderade ingångslönen, och har med anledning av den nya statistiken i dagarna höjt nivån från 27 000 till 28 000 kronor.

– Rätt nivå på ingångslönen har stor betydelse. När du senare klättrar inom ett företag är alltid befintlig lön utgångspunkten för lönehöjningen. 1 000 kronor mer eller mindre i lön kan på sikt göra stor skillnad på lönekontot och inte minst den framtida pensionen, betonar Sören Lundgren.

Läs även: Högre medellön för civilekonomer

Fakta

Ingångslöner (median) i olika branscher:

Industri: 30 000 kronor
Tjänsteföretag: 29 774 kronor
IT: 29 750 kronor
Handel: 28 125 kronor
Revision: 25 900 kronor
Bank: 25 537 kronor
Bemanning: 25 000 kr

Källa: Civilekonomerna

Fakta

Lönesök

• Totalt har fler än 300 000 akademiker på den svenska arbetsmarknaden svarat på frågor kring lön och lönesättning.

• För medlemmar i Civilekonomerna är lönesök ett viktigt verktyg att luta sig mot vid löneförhandlingar och vid byte av jobb. Statistiken finns att tillgå på Civilekonomernas hemsida.

• Medellönen för Civilekonomernas medlemmar, utan hänsyn taget till examensår, ålder, kön, bransch eller yrkestitel, är enligt den nya statistiken 51 057 kronor i månaden.

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se