Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
boss kvinna med tidning sitter på två män

Kvinnor sitter mer än män

Hälften av alla anställda i Sverige har ett stillasittande arbete, och det gäller i högre grad kvinnor än män. Riskerna med en stillasittande livsstil är många och kan till och med leda till för tidig död.

Det är företagshälsoföretaget Avonova som kartlagt nära 30 000 anställda på arbetsplatser runt om i Sverige. Resultatet är nedslående. 48 procent av anställda har ett stillasittande arbete. 45 procent av kvinnorna svarar att de mycket ofta har ett stillasittande arbete, vilket bara gäller för av 20 procent av männen. Mest fysiskt inaktiva på jobbet är åldersgruppen 40–49 år, där 54 procent uppger att de har ett stillasittande jobb.

Läs också: Flexibla kontor hjälper inte mot stillasittande

porträtt kvinna mörkhårig Salima Sakket Santikos– Det här är oroande siffror, eftersom brist på rörelse ökar risken för fysiska besvär, sjukdomar och i förlängningen för tidig död. När vi aktiverar våra muskler påverkas blodtrycket och andra viktiga funktioner i kroppen positivt, samtidigt som vi blir piggare och orkar mer, säger Salima Sakket Santikos, legitimerad fysioterapeut och ergonom på Avonova.

För kontorsarbetare är det vanligt att sitta vid sin plats eller på möten större delen av dagen. Men det finns små saker man kan göra, som att växla mellan att stå och sitta eller ta regelbundna rörelsepauser.

Läs även om hur du överlever i det aktivitetsbaserade landskapet 

– Arbetsgivare kan göra mycket för att medarbetare ska kunna få in mer rörelse i vardagen. Exempelvis kan arbetsgivaren uppmuntra till gående möten och tipsa om mobilappar som säger till när det är dags att ta en bensträckare, säger Salima Sakket Santikos.

Om undersökningen

Siffrorna bygger på hälsoundersökningar med 28 700 anställda på arbetsplatser runt om i landet under 2017. Undersökningarna har genomförts av Avonova. Bland de arbetsplatser som låtit sina medarbetare delta finns både stora och små företag samt ett 90-tal av landets kommuner.

Läs om Folksams aktivitetsbaserade kontorslösning

Så får du som medarbetare in rörelse i arbetsdagen

Stå och jobba. Höj skrivbordet när du går från jobbet på eftermiddagen, så blir det lättare att börja stående nästa dag. En bra rekommendation är att stå och jobba ungefär halva arbetstiden, gärna i kortare pass jämnt fördelade under dagen.

Prata istället för att mejla. Gå till din kollega istället för att skicka ett mejl med det du vill säga och skriv ut dina papper på kopiatorn längst bort. Genom att ständigt välja den obekvämare lösningen så vinner du extra steg.

Ha gympadojor. Jobba i bekväma skor när du kan. Ju lättare du har att röra på dig, desto mer benägen blir du att gå den där extra rundan till kollegan, kaffeautomaten eller köket.

 

Så kan du som arbetsgivare förebygga stillasittande

Se till att det finns höjbara bord. Gör höj- och sänkbara skrivbord till standard och inför kontorsstolar med gungfunktion. Då underlättar du för medarbetarna att röra på sig även framför datorn.

Skapa en ”obekväm” arbetsmiljö. Undvik att samla allting på en central plats. Genom att placera mötesrum, material och kopiatorer längre bort i lokalen behöver medarbetarna gå lite längre.

Var en inspiratör. Uppmuntra medarbetare att ha gående möten genom att själv föreslå en promenad när ni ska stämma av och låt gruppövningar på kickoffen ske stående. Då ökar chansen att fler tar efter.

Källa Salima Sakket Santikos, legitimerad fysioterapeut och ergonom på Avonova.

Läs om hur Internetstiftelsen jobbar med flexibla arbetsplatser

 


ekonom civilekonom civilekonomerna logotypBli medlem

Som medlem i Civilekonomerna får du många förmåner. Du kan läsa mer om de förmåner och möjligheter ett medlemskap i ett fackförbund ger här.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se