Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Foto: Sebastian Thorén

Kvinnor arbetar gratis 58 minuter per dag

Kvinnor arbetar gratis efter klockan 16.02 medan män får betalt till 17.00. Under en manifestation i Stockholm på torsdagen lyftes skillnaderna fram.

Det är fortfarande stora löneskillnader mellan män och kvinnor. Män tjänar i genomsnitt 12 procent mer än kvinnor i Sverige. Översatt i tid innebär det att män får betalt en arbetsdag mellan klockan 8 och 17 medan kvinnor bara får betalt fram till till klockan 16.02. 58 minuter av arbetsdagen är alltså oavlönad för kvinnor.

Läs också: Kvinnor begär 8 000 kronor mindre i lön

Majoriteten av Civilekonomernas medlemmar är kvinnor. Även här är det oförklarade löneskillnader.

Nina Forssblad.

– Det är problematiskt att lönerna år efter år ligger 10-12 procent lägre för kvinnor. Det har hänt saker men går alldeles för långsamt. De oförklarade löneskillnaderna är en fråga som alla parter på arbetsmarknaden behöver ta tag i med kraft så att det inte dröjer 30 år innan vi har jämställda löner, säger Nina Forssblad, karriärrådgivare på Civilekonomerna.

Läs också: Därför bromsas kvinnors chefskarriärer

Frågan belystes vid en manifestation på Sergels Torg under torsdagen av 16.02-rörelsen, en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackförbund och kvinnorörelser.

– Kvinnors lägre löner är ett uttryck för ett samhälle där kvinnor värderas lägre än män, sade Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnohobby vid mötet.

Sedan rörelsen bildades för sex år sedan har klockslaget visserligen flyttats fram något, från 15.51 till 16.02. Men med den förändringstakten är lönerna jämställda om 32 år, alltså år 2050.

Läs också: Nej, mammor diskrimineras inte när de söker jobb

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se