Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Korruptionsbrott har låg prioritet hos politikerna

Korruptionsbrott är en fråga som hamnar långt ner på det politiska åtgärdsprogrammet hos samtliga riksdagspartier anser Transparency International.

Korruptionsbrott står lågt i kurs hos politikerna inför riksdagsvalet. I en enkät från Transparency International Sverige som offentliggjordes i somras om riksdagspartiernas syn på korruption, framgår att inget av partierna tar de här frågorna på allvar. Vare sig behovet av skärpt partifinansiering, risker för korruption i offentlig upphandling eller modernisering av Sveriges mutbrottslagstiftning är prioriterat.

Enligt Michaela Ahlberg, som är styrelseordförande, TI Sverige, är det inget parti som driver frågan om etik och transparens.

– Medborgarnas tilltro är själva grundvalen för demokrati och den plattform som politikerna står på och att politikerna tar så lätt på denna viktiga fråga är obegripligt.

– Jag måste också säga att jag blev lite förvånad över att inte alla partier tycker att man öppet ska redovisa erhållna bidrag och stöd. Det är väl ändå en hygienfaktor att vi som väljare och medborgare kan få en bild över vilka intressenter som finansierar ett parti och därmed också i vart fall hoppas och försöker påverka politiken, tillägger Michaela Ahlberg.

Läs också: Hårdare affärsklimat gör att mutbrotten ökar

På frågan om lagstiftningen bör skärpas och i så fall hur med anledning av några spektakulära korruptionsaffärer i svenska företag de senaste åren så svarar Centern att lagstiftningen mot korruption i olika former idag är bra. SD anser att Sverige redan har relativt välavvägda straff för tagande och givande av muta, Socialdemokraterna hänvisar till en pågående beredning i regeringskansliet.

Centern och KD tycker att det är bankanställda som ska rapportera mer om misstänkt korruption medan Moderaterna tycker att polisens arbete mot grov organiserad brottslighet är särskilt angeläget.

Vidare anser varken Moderaterna, Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet att det finns anledning att redovisa partiernas utgifter, medan Liberalerna och Miljöpartiet ställer sig öppna för översyn av lagen.

Att Sveriges offentliga finanser till stor del revideras av politiskt tillsatta lekmän tycker likaså de flesta partier är en bra lösning att bevara, men signalen är att skattepengar inte är lika mycket värda, anser TI.

Läs också: Stoppa cybertjuven

– Vi behöver en ny och modern lagstiftning för att motverka korruption, i Sverige och utanför. Vi borde ha frågor om hur vi beter oss och hur vi gör affärer inom och utanför Sveriges gränser och korruption som en del av juridik och ekonomiutbildning.

Årligen görs offentliga upphandlingar för 642 miljarder kronor (2015) motsvarande en sjättedel av Sveriges BNP, men enligt Skatteverket försvinner 100 miljarder kronor i skatte­brott, korruption och svartjobb varje år. Korruptionsforskare uppskattar att 0,5 procent av Sverige BNP förloras i felaktiga upphandlingar och svåger­politiskt styrda affärer.

Här finns enkäten från TI Sverige i sin helhet.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se