Kontoret ska locka distansarbetarna
Vid foten av Skanstullsbron i Stockholm, på södra sidan, har Internetstiftelsen i Sverige sitt kontor sedan något år tillbaka. Genom de stora fönstren är det fri sikt över Hammarbykanalen mot Södermalm, och inne på kontoret finns det gott om ytor för sociala kontakter.
– Vi har många medarbetare som jobbar stora delar av sin arbetstid utanför lokalen, och då är det viktigt att kunna locka dem till kontoret regelbundet för att umgås, säger Danny Aerts, vd på Internetstiftelsen.
Ett attraktivt kontor är viktigt vid distansarbete, helt enkelt. Internetstiftelsen har en enkel policy för distansarbete, nämligen att det är en rättighet man har – men som man måste stämma av med sin närmaste chef.
Läs mer: Svårt att hantera det digitala arbetslivet
– För att det ska fungera måste ledarna skapa förutsättningar som är tydliga, och klargöra sådant som vad som ingår i rollen och vilka – mätbara – mål en person har. Det kräver sedan ett visst självförtroende av medarbetaren, för det medför ett ökat ansvar.
Han konstaterar att en vanlig effekt är att en medarbetare börjar ”överkompensera” för att han eller hon inte är synlig på arbetsplatsen, det vill säga att de jobbar mer när de arbetar hemifrån.
– Vi har inte inrättat några speciella kontrollfunktioner för att förebygga det, men det bör vara sådant som fångas upp i de vanliga medarbetarsamtalen. Och så är det alltså samtidigt medarbetarens skyldighet att själv ha koll på den egna situationen.
En helt annan risk med att ha medarbetare som arbetar på distans är att de inte har tagit till sig företagets visioner och riktning.
– Det har jag märkt att många företag missar. De tar sig inte tid att se till att medarbetarna är entusiastiska och har ett engagemang i vår företagskultur och våra värderingar. Det är en nödvändig utgångspunkt för att kunna arbeta på distans, som jag ser det. Annars kanske de jobbar hårt och effektivt – men åt fel håll.
Läs också: Distansarbete på Tillväxtverket
Inne på Internetstiftelsens kontor har medarbetarna möjlighet att arbeta aktivitetsbaserat, men det är inget krav, understryker Danny Aerts.
– Jag tycker att det är alltför vanligt att organisationer köper arkitekternas visioner utan att reflektera över hur bra det fungerar i praktiken. Det finns en hel del medarbetare som inte trivs med att arbeta aktivitetsbaserat, och då ska de inte behöva göra det.
Danny Aerts tror att utvecklingen mot flexibelt eller gränslöst arbete kommer att fortsätta.
– Hela principen med att tänka att arbete är detsamma som att gå till ett kontor är förlegad. Gränsen mellan arbete och fritid kommer att luckras upp allt mer; till slut blir det antagligen svårt att veta när du jobbar och när du är ledig.
Läs även: Mindre stress med mer digital kontroll
Bli medlem
Vill du också arbeta på distans men samtidigt utvecklas i din karriär? Du som medlem har tillgång till våra karriärcoacher som ger dig råd och stöd.