Konsten att ta en paus
Patrik Hadenius är publicisten som pausade från ekorrhjulet och upptäckte att en bra paus är aktiv, individuell och blir bättre med träning. Men vi lever i ett pliktsamhälle med starka normer som föreskriver att vi ska göra rätt för oss, där vi inte vill verka lata och inte heller missa någonting för att vi inte var på plats. Patrik Hadenius motdrag är att undersöka vad pausen är och varför den är så viktig. Pausen säger mycket om vilka vi är och framförallt vilka vi vill vara.
Vilken status har pausen?
– Mindre bra, trots att många pratar om hur viktig den är. Vi lever i ett prestationsinriktat samhälle som fortfarande mäter arbetstid och arbetsinsatser enligt det gamla industrisamhällets logik. Vi är ständigt uppkopplade och många av oss arbetar även efter arbetstidens slut. Men vi behöver pausa, trots risken för inre och yttre kritik.
Läs mer: Testa din självmedkänsla
Varför är pausen viktig?
– Hjärnan är fortfarande aktiv när vi vilar och slutar att koncentrera oss. Det finns bland annat en studie som visat att försökspersoner som haft möjlighet att låta tankarna vandra löste kreativa problem bättre.
Vad är en bra paus?
– Den är frivillig och bygger på att du gör något annat en stund. Den som har ett intellektuellt stimulerande arbete kanske behöver göra något enkelt med händerna en stund, till exempel.
Läs också: Civilekonomen som är professionell vandrare
Du menar att pausen handlar om ledarskap, hur då?
– Chefer behöver förstå pausens betydelse samt föregå med gott exempel. Tänk om fler chefer fikade tillsammans med sina medarbetare! Det finns studier som visar att hierarkierna i fikarummet inte är lika tydliga, vilket kan underlätta möten över olika gränser.
Hur kan jag blir bättre på att pausa?
– Jag tycker att det är viktigt att du blir medveten om att pausen inte är någonting som bara händer. Du väljer aktivt att pausa, vilket kräver rutiner och övning. Det krävs också mod för att våga stå för att du tar medvetna pauser på din arbetsplats. Du och kollegorna kan också behöva samtala med chefen om vilka förväntningar som finns på tillgänglighet – och vilka krav som är rimliga.
Läs om: Bli smartare än din mobil
Andra böcker om att pausa – på ett eller annat sätt
Björkegren Jones vill inspirera oss till att hitta livets mellanrum. Ögonblick när allting är lugnt och stilla. Öar av återhämtning som kan leda till ökad kreativitet och inre ro. I boken Paus – yoga, vila och meditation, (Semic) ges många idéer om allt från den första morgonstretchen till förslag på hur du kan avsluta dagen. Allt illustrerat med hjälp av många foton tagna av Anneli Hildonen.
Fysikprofessorn Bodil Jönssons första bok, Tio tankar om tid, slog ner som en bomb. Nu har det gått tjugo år och professorn har fortsatt att tänka kring vårt förhållande till tiden. Nu är hon aktuell med boken Gott om tid, (Brombergs). Här får man följa med i författarens resonemang om ställtid, ostyckad och styckad tid, närvaro och härvaro, framlängestankar och baklängestankar samt en hel del annat matnyttigt. Tänk om det är som Bodil Jönsson påstår – att vi egentligen har all tid vi behöver om vi ändrar vårt förhållningssätt?
Bli medlem
Söker du nytt jobb? Du som medlem har tillgång till allt från cv-hjälp till karriärrådgivning.
Patrik Hadenius, 55
Bor: Lidingö.
Familj: Fru och tre vuxna barn.
Bakgrund: Språkvetare och vetenskapsjournalist, publicist och tidningsutgivare som bland annat drivit eget förlag. Aktuell som författare till boken Paus Konsten att göra något annat (N&K)
Anser om facket: Jag är positiv till fackförbundens arbete, inte minst för att skapa en balans mellan arbete och paus.
Egen favoritpaus: I skogsgläntan strax utanför hemmet när jag ska löpträna, där börjar det på riktigt. En annan favoritstund är när jag springer och tankarna saktar ner i ett repetitivt malande, det är så befriande.